In apararea limbii, cu ciomagul

1
18

A fi in Opozitie nu inseamna, neaparat, ca ai idei mai bune decit cei aflati la guvernare; exemplul perfect in acest sens il dau doi domni – Ghise si Socaciu – care, pentru a justifica salariile de parlamentari, au decis sa revolutioneze societatea.

Ca daca domnul Basescu isi ineaca neuronii chinuindu-se sa reformeze un popor care nu-l intelege si nu-l mai iubeste, de ce nu ar face si domniile lor parlamentare niste legi care sa-i apere pe români de invazia neologismelor si/sau a calomniilor?

Cu domnul Ghise de la PNL lucrurile sint clare: inainte de a-i pune pe jurnatisti sa-si faca anualul control psihiatric, as zice sa faca acest lucru intii parlamentarii. Pentru ca am scapa lejer de multe probleme.

Domnul Socaciu, insa, de la PSD, paseste pe un drum deschis de alti inaintasi celebri care au incercat sa apere limba româna cu bita. Si care n-au reusit sa inteleaga un lucru esential: limba se schimba in permanenta, fie ca vrem fie ca nu vrem.

Dublarea filmelor in limba româna pentru a proteja limba de importul expresiilor straine s-a mai propus; cum, de altfel, s-au mai propus solutii pentru oprirea intrarii de cuvinte straine in limba vorbita. Insa, chiar daca, prin absurd, s-ar implementa aceasta propunere, nu ar avea nici un efect major. Nu atita vreme cit exista Internetul si torentele si site-urile care ofera subtitrari.

Oricum, problema pusa de Victor Socaciu este una lipsita de importanta in aceasta perioada. Exista discutii mult mai importante care ar trebui purtate in spatiul public si care sint evitate prin promovarea unor false dileme. Nu discuta nimeni despre intentia de a da afara mii de politisti si pompieri si despre riscurile de securitate care se creeaza; nu discuta nimeni despre starea invatamintului, a sistemului sanitar, a institutiilor publice.

Puterea pentru ca nu vrea, Opozitia pentru ca nu poate.

1 COMENTARIU

  1. Greu de priceput ce se intampla cu PSD-ul. Nu am crezut ca voi ajunge sa regret vremea cand acest partid detestabil de altfel avea cojones, iar Marinelul parea un catelus care latra la luna. Dincolo de debandada din teritoriu, pentru ca PSD este absolut inexistent la nivel de organizare a unei rezistente active, pasnice dar dure impotriva politicilor criminale duse de clica PDL-UNPR, te intrebi cum de nu sunt vigilenti cu ce emana propriii lor parlamentari. Cum ar fi acest Socaciu, un alt prostovan care in loc sa cante in bodega, pentru ca are voce frumoasa, intr-adevar, a ajuns in Parlament si s-a apucat de tocat voturile partidului sau. Pai daca acum, cand sunt in opozitie, scot asemenea tampenii pe tapet, la ce sa te astepti cand or ajunge la putere ? Chiar v-ati tampit, domnilor pesedisti ? Domnule Benea, dumneata daca tot esti sef la judet, poate ca ai un telefon al cuiva mai bazat de la centru, zi-le din partea alegatorilor ca indiferent cata bunavointa am avea sau cat de mult am destesta PDL-ul, macar nu ne dati motive sa nu ne mai ducem deloc la vot, pe bune. De ce nu apare niciun sef de la PSD care sa spuna, frumos si articulat, ca la o analiza mai atenta a acestei propuneri, s-a ajuns la concluzia ca nu este potrivit6a, si ca d-l Socaciu a fost sfatuit sa caute alte preocupari mai apropriate nivelului sau intelectual ?