Indiferenta. Experiment social

  6
  10


  E luni dimineata. Pe trotuarul din fata fostului sediu al Bancorex, actualmente sediu al Adminsitratiei Financiare, o batranica sta ingenunchiata de parca s-ar ruga. Si chiar se roaga in tacere, sperand ca trecatorii grabiti ii vor lasa un ban sau o bucata de paine.

  Batrana nu se tanguie, nu trage oamenii de mana. Doar asteapta. Din cand in cand mai ridica putin capul. In restul timpului sta cu ochii aproape lipiti de trotuarul de beton.

  Lumea din jur e indiferenta. Toti o ocolesc, putini ii arunca macar o privire. Pana si un caine vagabond nu se incumeta sa-i treaca prin fata; o ocoleste pe dupa sirul de masini.

  Si aici intervine experimentul social de care vorbeam in titlu. Am scos camera foto din rucsac si m-am postat la cativa metri de batranica. Trecatorii ma vedeau pe mine ca fotografiez ceva si apoi vedeau femeia. Stiau ca vor trece prin cadru si ca vor fi fotografiati.

  Si au decis ca in fata unei camere pot fi generosi. Si in fata batranei au inceput sa apara banuti si chiar bancnote. Trecatorii se aplecau in fata ei, lasau banii, se ridicau si se uitau cu coada ochiului spre mine, sa verifice daca i-am fotografiat in timp ce erau generosi…

  6 COMENTARII

  1. Alt experiment social :
   saptamina trecuta m-am intilnit cu inca alte 2 mamici in centru, in piateta de la Casa de Cultura. Apare la un moment dat o tinara, cersetoare-pina in 15 -16 ani, cu picioarele goale, cu niste iconite in mina, cerindu-ne citiva banuti. Cum noi exersam cu bebeii mersul piticilor, am refuzat-o categoric dar politicos, sub genericul “n-avem”. Ne-a injurat bagindu-si un organ mai mult decit masculin, in noi, in mamele si copiii nostri. Am ramas toate trei mute. Pai cum sa le dai ceva? Ca singura chestie pe care i-as fi dat-o in acel moment era o palma peste gura.. .Asa ca, sa nu te miri, ca lumea a “oferit” ceva de pomana, in momentul in care ai scos camera sa filmezi.

  2. Dupe cele prezentate am conchis. Batranica ce are realmente nevoie de ajutor nu beneficiaza de asa ceva intrucat romii au capitalizat mila trecatorilor care acum s-a transformat in indiferenta.

   Toti avem de suferit de pe urma lor … si nu pentru ca sunt negri si put ci pentru ca nu ii intereseaza educatia.