Cu mai putin de o saptamana inainte de termenul limita pentru depunerea fiselor fiscale, Finantele s-au trezit ca au o problema mare cat casa si au oprit preluarea fiselor pentru persoanele platite pe drepturi de autor.
Si asta pentru ca anul trecut s-a schimbat legea pe la jumatatea anului. Asa ca, pe primele sase luni ale anului trecut se acorda deduceri fiscale in valoare de 40 la suta din venitul din contract, iar dupa 1 iulie, deducerea e de numai 20 la suta.
Si asta e o problema pentru ca pe adeverintele primite de titularii contractelor de la platitori exista o singura suma. Si cand ajungi cu suma aia la Finante, cei de acolo nu stiu ce suma a fost castigata inainte de 1 iulie si ce suma s-a castigat dupa aceasta data. Si aplica la toata suma deducerea de 20 la suta.
Ce rezulta? Rezulta un impozit mult mai mare de platit de catre titularul de contract.
O mica paranteza: impozitul de 16 la suta se aplica la venitul net. Pna la 1 iulie 2010, statul considera ca pentru a obtine 100 de lei dintr-un contract, titularul cheltuie 40 de lei si impozita numai diferenta de 60 de lei. Dupa 1 iulie, brusc, toate cheltuielie au scazut si un lucrator cheltuie mai putin, doar 20 de lei ca sa obtina 100 de lei. Rezulta o direnta mai mare de impozit.
Abia pe ultima suta de metri, Fiscul si-a dat seama de problema si a decis sa ceara o noua serie de documente. Astfel, cei care au platit drepturi de autor vor trebui sa emita o noua serie de adeverinte care sa precizeze ce suma s-a castigat inainte de 1 iulie si ce suma s-a castigat dupa aceasta data.
Si asta in conditiile in care pe 16 mai ar trebui sa se incheie depunerea documentelor.