Absolventii de azi, emigrantii de maine

  0
  20

  Astazi liceenii de la CN Vranceanu au defilat pe strazile orasului. Azi erau bucurosi. Ca termina liceul. Eu le doresc sa nu regrete ca s-au bucurat astazi. Pana la urma, liceul e o perioada in care, in afara de faptul ca descoperi viata, ca injuri scoala si pe ei care au creat programa de invatamant, alte griji nu ai. De mancare si haine se ocupa mamica si taticul, de bani de buzunar, tot ei.

  Aud tot mai des de absolventi de liceu care se pregatesc intens pentru admiterea la universitati din strainatate. Nici nu vor sa auda de facultatile romanesti. Si au dreptate: invatamantul superior din tara s-a transformat intr-o afacere nu doar pentru zona privata, ci si pentru universitatile de stat: din banii din taxele studentilor se finanteaza salariile uneori uriase ale profesorilor. Pentru ca, spre deosebire de invatamantul preunivesritar, unde cadrele didactice lucreaza pe capace de bere, in invatamantul superior se castiga bani buni.

  Si rezultatele acestei afaceri cu diplome se vad peste tot in tara, unde daca arunci cu o piatra dupa un caine nimeresti doi-trei absolventi de facultate, cativa masteranzi si macar un doctor in stiinte.

  Cata vreme admiterea se va face in continuare pe baza de dosar si cotizatie, situatia nu se va schimba.

  __________________
  + Bacau Expres: fotoreportaj de la parada absolventilor