18 ianuarie 2025

UE am vrut, UE luam. Zilnic

Daca pana acum cativa ani, orice jeg de lege prin care unii doreau sa-si traga niste parandaraturi era promovata cu sintagma „asa ne cere UE”, de cativa ani, de cand am intrat in Uniune, toate aberatiile sunt justificate simplu – „ca sa iesim din criza”.

Insa, si inainte de aderare si dupa a mai existat si mai exista inca o justificare: liberalizarea preturilor. Aceste trei justificari „de serviciu” au fost folosite la implementarea tuturor magariilor posibile si imposibile.

Cine le orchestreaza? Politicienii? Nu, ei sunt doar niste parghii, sunt mecanismele prin care sunt miscate lucrurile. Mogulii? Nu mogulii nostri, in nici un caz, care sunt folositi doar pe post de sperietoare. Beneficiarii tuturor acestor schimbari si reforme se tin la umbra si nu apar in spatiul public.

Pamanturile

Ei sunt cei care doresc pamanturi dar fara a fi dispusi sa plateasca prea mult pentru ele. La naiba, doar sunt oameni de afaceri. Si au ajuns la concluzia ca Romania e numai buna sa devina o tara agricola. Iar romanii aplauda acest nou Plan Valev dupa ce in anii ’50 au respins violent proiectul URSS prin care Romania urma sa devina o tara preponderent agricola.

Si cei care doresc pamanturile le vor avea ajutati de politicieni si de imbecilii care aplauda legea care va amenda taranii care nu-si cultiva pamanturile. Numai idiotii cred ca pamanturile nu se cultiva de lene; in satul romanesc lipseste forta de munca si lipseste capitalul. Cei care ar fi putut munci au plecat sa o faca pe bani adevarati in strainatate. Cat despre banii necesari infiintarii unei culturi… Dumnezeu cu mila.

Dar, gata! Prin bunavointa Guvernului si a Partidului, in curand pamanturile vor fi scoase la vanzare de taranii care nu vor avea de unde sa plateasca taxa pentru faptul ca n-au bani sa-l cultive. Iar cei care isi doresc pamanturile le vor avea ieftin.

Gazele

Da, sa liberalizam preturile! Sa taxam metrul cub de gaz la acelasi pret cu cel din import! De ce? Pentru ca asa trebuie, ni se explica doct. Ce conteaza ca gazul venit din Rusia ne este livrat la suprapret? Ce conteaza ca gazul exploatat la noi are costuri mult mai mici ceea ce ar trebui sa se transforme in competitivitate pentru produsele industriale din tara?

Nu conteaza; cei care detin gazul stiu ca pot obtine mult mai multi bani de pe urma lui. Si ne indoctrineaza cu economie politica adnotata si interpretata de ei. Cum ca e gresit sa profiti de avantajul bogatiilor proprii. In schimb, cand ai nevoie de ceva de la ei e corect sa-ti ia sapte piei, pentru ca nu fac decat sa-si exploateze niste avantaje!

Fondurile europene

Asa e, Romania a devenit donator net pentru Uniunea Europeana: plateste in contul UE mult mai mult decat incaseaza. De vina am fi noi, ca cica nu stim sa facem proiecte europene si nu suntem in stare sa le luam banii.

Desigur, faptul ca documentatia este intocmita conform criteriilor extrem de incalcite emise de UE, nu conteaza. Nu conteaza nici ca aprobarile sunt date tot de Uniunea Europeana, si nu de functionarii romani, care sunt doar de fatada.

Apoi, bancile sunt ale lor. Si daca o banca nu-ti da creditul necesar cofinantarii proiectului, aia e. Ei au painea si cutitul: ei decid ce acte sunt necesare si cum se completeaza o cerere de finantare si tot ei decid daca-ti dau banii necesari cofinantarii proiectului.

Practic, am vrut UE, UE luam.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri