16 ianuarie 2025

Stat versus privat. O aberatie

Kristofer a redeschis cutia Pandorei cu o postare despre eterna poveste „Stat vs Privat”. La Iasi, Cristi a fost impresionat ca niste muncitori lucrau la doua dimineata sa repare niste scari.

Doi retardei isi dau cu parerea:

1. Poate ca gresesc, insa lucrurile sunt relativ simple:
stat – loc de frecat menta, fara stres, pe bani putini;
privat – futai mult, nesiguranta locului de munca, bani mai multi, cerere pentru performanta.

2. Nu exista stat versus privat. Exista privat si atat. Fara privat nu exista stat!
Are statul vreo afacere de succes din care face bani in afara de contribuabili si platitorii din mediul privat?
Cred ca se poate inchide topicul.

Ca sa ofer un prim contraexemplu, va invit sa priviti fotografiile de mai sus: angajatii unei societati PRIVATE, pe la ora 9 dimineata.

Desigur, alti retardati incearca sa ne convinga ca Statul este o inventie diavoleasca si trebuie demolata, distrus, trimis la groapa de gunoi a istoriei. Idiotii astia nu inteleg ca rolul Statului nu este sa produca bani, sa faca profit ci sa asigure servicii pentru cetateni: servicii de securitate, medicale, de educatie, legislative – sa creeze legi – judecatoresti, politienesti, de urgenta, etc.

Desigur, servicii medicale, educative sau de protectie pot oferi si firmele private. Insa la preturi prohibitive, pe care si le pot permite doar putini cetateni. Or, asta e rolul Statului: sa ofere servicii de baza pentru TOTI cetatenii.

Sistemul comunist ne-a invatat ca poate exista stat fara sector privat. Nimeni, insa, nu poate demonstra ca mai poate exista sector privat fara existenta statului care sa gestioneze colectiv riscurile, care sa pastreze ordinea de drept si care sa emita reglementari si sa vegheze la respectarea acestora.

FOTO: Jurnaldemamica.info

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri