20 ianuarie 2025

De la libertate la sclavie. Doar 20 de ani

Cit ii trebuie unui popor sa fie convins ca libertatea nu este buna si ca mai degraba se vinde ca sclav? De cit timp este nevoie pentru ca o natie sa respinga libertatile cetatenesti si sa se ascunda sub umbrela unor protectii iluzorii, renuntind la libertatea de a gindi?

Daca lui Moise i-au trebuit 40 de ani pentru a schimba mentalitatea sclavilor fugiti din Egipt, românilor le-au fost necesari doar 20 pentru a uita de celebrul slogan „Vom muri dar vom fi liberi”.

Dupa doar o singura generatie, românii s-au vindut ca sclavi ai lipsei de ratiune, renuntind la efortul de a gindi. Culturii, românii au preferat incultura, valorilor pozitive le-au luat locul cele negative. Românii se uita hipnotizati la sinii si fesele unor prostituate legale care apar la televizor erijindu-se in modele demne de urmat. Alte curve domina politica, tranzactionind ce a mai ramas din avutia nationala.

Iar cind, uneori, cite un român incearca sa iasa din acest marasm, sa-si exercite drepturile stipulate inca de Constitutie, este tras de mineca: „Sssst, taci, nu vrem ca din cauza ta sa ne pierdem slujbele de rahat in care trudim ca boii pina cadem lati pentru un salariu de mizerie!”.

Românul a fost convins ca, pentru o leafa de doi lei, trebuie sa munceasca pina cade jos; ideea este promovata de politicienii de la Putere care nu au nevoie de cetateni in tara, ci de masini de vot si de animale de povara. Românii sint buni doar in ziua alegerilor si sa plateasca taxe din care sa se infrupte politicienii si prietenii lor din zona afacerilor.

Românii i-au scuipat in gura pe aplaudacii lui Ceausescu, cei care povesteau in versuri sau in proza cit de bine o duce poporul sub inteleapta conducere a Marelui Cirmaci; astazi alti aplaudaci ai unui alt regim sint poftiti la televizor sa povesteasca marile realizari ale Guvernului. Si aproape nimeni nu considera ca intre cele doua generatii de aplaudaci nu e nici o deosebire.

Pentru ca, ce deosebire poate exista intre doua regimuri care au putut exista doar pentru ca a existat cite un om care sa le inventeze si sa le mentina?

Alte titluri