Diferenta dintre ciini si tintari

Asemanarea dintre ciini si tintari e ca ambele specii se inmultesc peste masura in mediul urban, traind in simbioza cu locuitorii oraselor. Ca orice parazit, insa, cele doua specii ajung sa devina o problema pentru gazda.

Diferenta dintre ciini si tintari este, insa, de atitudine. In vreme ce nimeni nu se lupta pentru dreptul tintarilor de a suge singele oamenilor si nu incearca sterilizarea acestora, exista nenumarate asociatii care militeaza pentru dreptul ciinilor de a musca populatia.

Aceste ONG-uri au reusit sa provoace retragerea din Parlament a legii care prevedea eutanasierea animalelor fara stapin. Parlamentarii Puterii s-au temut mai mult de niste agitatori care apara ciinii maidanezi decit de sute de mii de politisti, pensionari, profesori sau medici si asistenti lasati fara bani.

Solutia pentru ciinii fara stapin nu este sterilizarea si punerea lor in adaposturi. Pentru ca vom ajunge sa muncim mai mult pentru a-i hrani si ingriji pe ciini decit pe oameni.

In vreme ce asociatiile se inteapa in comentarii cu cei care doresc rezolvarea problemei prin metodele clasice, alti oameni sint muscati de maidanezi si se prezinta la spital pentru tratament.

Pina la urma e o problema de supravietuire: noi sau ei. Cum ar fi sa se interzica uciderea tintarilor cu substante aruncate din avion? Cum ar fi sa se interzica ierbicidarea in agricultura? Sau taierea animalelor pentru hrana umana?

Oare toti aparatorii drepturilor animalelor sint vegetarieni? Toti se imbraca si se incalta doar cu produse vegetale, fara blanuri sau piei de animale? Au ei toti cite 5-6 ciini adoptati pe care ii ingrijesc in vreme ce propovaduiesc adoptarea maidanezilor?

24 COMENTARII

  1. Nu ma mai porni si tu acum. Pe langa Piata Sud pe unde stau, e o turma de peste 10 caini numa’ unu si unu hraniti de toti pensionarii din zona si in special de o cucoana care le arunca de pe geam tacamuri de pui si alte bunataturi. Vreau sa-ti spun ca in fiecare noapte se-ncing adevarate razboaie cu urlete si latraturi de tre’ sa ies sa arunc in ei cu ce mai am prin balcon ca sa nu-mi trezeasca copilul. Ma gandesc din ce in ce mai serios sa-mi iau o pusca de airsoft. Proiectilele alea cu energie de 1J care merg cu 100m/sec cred ca-mi vor da o satisfactie deosebita noapte de noapte.

  2. fii serios.. zimi si mie un beneficiu al tantarilor pentru populatie.. e un articol clar fara sens si scris din plictiseala si lipsa de subiect.. si nu mai jigni pe toata lumea care nu te aproba 😐 cateii sunt niste animale de companie foarte bune. un catel poate ajuta un orb daca este dresat cum trebuie..dar lipsa ta de implicare si de informare poate nu te lasa sa vezi ca pe langa acei catei fara adapost si care sunt mai agresivi (tot din cauza oamenilor care i.au chinuit si/sau batut) sunt si catei care chiar merita un adapost si multa multa afectiune.. si apropo prin articolul tau jignesti si persoanele implicate direct in aceste ONG-uri.. persoane care totusi depun un efort pentru a face bine..

  3. Isabela, n-ai vrea sa pui pariu ca n-am avut cand am facut scoala medii mai mari decat tine. “zi-mi” se scrie cu cratima, indiferent cum te-ar afecta facebook-ul sau messengerul ori radiatiile gamma. In rest, iti doresc sa nu te prinda vreo haita de caini din astia care merita afectiune si sa joace x si o pe pielea fundului tau.

  4. @Isabela. Sti tu…chestiile astea dragalase cu ONG-urile si cu orbii ajutati de catei functioneaza pana in momentul in care, mergand linistiti pe trotuar, o dihanie din asta mare sare din tufis si-ti musca sotia insarcinata de picior. Atunci totul devine personal. Cand nu stii ce sa faci, nu gasesti info suficiente pe net despre contraindicatiile vaccinului antirabic la femeile insarcinate si doctorii se contrazic unul pe altul in privinta asta vei realiza ca ideile tale cu floricele catei si desene animate se cam duc pe apa sambetei. Iar daca tot esti tu asa pro-activa si-ti place voluntariatul (ca tot e la moda) nu mai degraba ti-ai dedica energiile si veniturile in sprijinul copiilor de prin orfelinate.

  5. inteleg. si pe mine m-a muscat un catel de picior si am si acum cicatrice dar chiar nu mi se pare eutanasierea o solutie.. tot ce incerc e sa le fac bine atat cat pot eu.. si in legatura cu sprijinul copiilor de prin orfelinate e o chestie personala si pentru mine:)) copiii mici ma streseaza 🙂 catelusii ma relaxeaza. eu oricum o sa-mi continui treaba desi stiu ca mereu au sa fie oameni care sa conteste munca noastra…

  6. @ Razvan, citesc cu placere blogul tau si o buna parte a articolelor tale dar aici chiar ai dat-o nasol, nu stiu ce intamplari personale sau nepersonale ai avut cu aceste partrupede dar in a-i jicni pe toti cei ce te dezaproba este o dovada de slabiciune si frica. Intelegem mediile ridicate care probabil le-ai avut dar un astfel de limbaj nu iti poate aduce niciun beneficiu, pana la urma eu cat si ceilalti care scriu aici suntem cititorii tai, de care ar trebui sa ai grija, nu sa imparti jicniri in stanga si in dreapta ca un copil razgaiat care si-a stricat propria jucarie.

    Articolul nu are sens pentru ca intotdeauna vor fi oameni pro si contra acestui fenomen. Acum o parere poate avea oricine dar si compararea cainilor cu a tantarilor mi se pare trasa de par.
    Daca te-am suparat cumva cu ce am mentionat mai devreme imi cer scuze dar fiecare are parerea lui.
    Traiasca cainii ! Dawgs for life !

  7. razvan, io zic sa iei tu o mie de caini de pe strada si sa-i hranesti si sa ai grija de ei. Din banii tai. Si sa te mai angajezi ca in fiecare an sa mai iei cate 100 de caini macar si sa ai grija de ei. Tot pe banii tai.

    Comparatia este perfect valida si logica. Locul unui caine este in curte, eventual in apartament la stapan. Nu pe strada. In lipsa stapanului, cainele este doar un parazit si trebuie tratat ca atare.

    Punct.

  8. dupa cum am scris si eu, ar trebui reinvigorata industria pielariei… sa se infiinteze cat mai multe fabrici de manusi si cizme de piele… sau macar sa-i exportam in china, coreea si alte tari mancatoare de latratoare (la ce foame au aia prin africa, cred ca ne-ar da bucurosi vagoane de banane pentru ceva carne de coltat 🙂
    sunt curios cate dihanii din astea creste domnisoara “sensibila la scancetele copiilor, dar relaxata de urletele potailor in calduri” Isabela, in garsoniera ei (daca are una)
    apropo de ONG-urile astea, cred ca sunt prea multe… si ca sa le mai rarim, propun ca fiecare victima a maidanezilor sa dea in judecata cate un ONG militant pentru soarta javrelor si sa ceara despagubiri…
    cred ca dupa ce ar pierde vreo 10-15 procese, se autodesfiinteaza (ca nu le mai ajung fondurile pentru salarii)

  9. apropo daca tot ti se par utili tantarii, creeaza tu un ONG pentru ei :> mult succes:) si pentru Buddy.. am un catel acasa si merg si la adaposturi unde ma joc si hranesc alte zeci de “dihanii” si clar is sensibila la scancete de copii cand am 17 ani 😐 si stai tu linistit ca nu am garsoniera nu-mi plange tu mie de mila ca am parintii alaturi care ma sustin .

  10. “bichonul” meu e un maidanez 🙂 mic, negru si frumos.. :X sper sa am putere sa ma descurc si pe cont propriu, dar pana atunci mai copilaresc printre maidanezii de pe strazi pe care-i ajut cum pot. Macar eu fac o pasiune pentru ceva incercand sa fac bine spre deosebire de alti tineri.