Manifestatie si contra-manifestatie la Ghimes

  1
  39

  De ani de zile, la Ghimes, in judetul Bacau, zeci de mii de “pelerini” maghiari se aduna in duminica Rusaliilor pentru a vizita fosta granita a Imperiului Austro-Ungar. Se canta imnuri patriotice, se arboreaza drapelele Ungariei si, mai nou, ale Tinutului Secuiesc, se afiseaza revendicari, se blestema Trianonul.

  Pana acum, romanii au suportat calmi aceste lucruri. Inclusiv defilari de uniforme maghiare pe strazile Ghimesului.

  Anul acesta, insa, Biserica Ortodoxa a anuntat ca va organiza propria manifestatie la Ghimes, unde doreste sa sarbatoreasca “Rusaliile in munti”. Slujba va fi celebrata de insusi Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

  Se anunta o zi interesanta la Ghimes.

  1 COMENTARIU

  1. razvan, mereu la ghimes – palanca maghiarii pelerini si-au facut de cap iar romanii au inghitit. cu putini ani in urma veneau la mormintul lui emil rebreanu la citeva sute de m si isi faceau nevoile acolo. cind vreodata in ungaria si-ar permite un roman asa ceva? tu spui de scandari si imnuri, cei care stiu maghiara spun ca se cinta antiromanisme in toata regula ( au un cintec de genul : voi romanii sa muriti cu …. taiate iar noi va dam urmasi curvelor romince etc). ce e cumplit e ca autoritatile tolereaza totul. si cind zic autoritati, ma refer la cele care se ocupa de siguranta nationala, nu la niste autoritati locale amarite. asta e realitatea razvan.