De ce n-ar trebui sa mai existe comentarii pe site-urile de stiri

Ziarele ar trebui sa priceapa o data ca trebuie sa instituie o cenzura serioasa a comentariilor. Poate ar fi bine sa se si renunte la aceasta moda care la noi nu foloseste decat agentilor de influenta, politici sau economici.

Sa dai posibilitatea unui cititor sa imbogateasca un articol cu idei, opinii sau linkuri relevante, iata o idee buna. Oriunde in alta parte, nu si la noi. Pentru ca ziarele (ma refer si la site-urile de stiri sau ale televizuunilor), in dorinta de a obtine cat mai multe comentarii, permit orice.

De la injurarea autorilor, pana la manipularea cititorilor. S-a ajuns, uneori , ca un articol sa nu mai fie scris pentru a informa cititoprii, ci pentru a stoarce reactii emotionale. Asta cand nu e comandat direct de un sponsor politic sau economic, pentru ca, apoi, sa vina comentatorii specializati in influentare.

Si sunt mai multe situatiile posibile:

1. deturnarea atentiei. Este cea mai simpla solutie. Cativa comentatori incep sa reproseze o greseala gramaticala, o litera lipsa, o eroare de computer, reala sau inventata. Discutia e condusa spre o zona marginala, problema de fond fiind ocolita. Ca variatiune, se aplica acelasi procedeu si la adresa unor comentatori indezirabili.

2. negarea faptelor Ceea ce scrie in articol este pura inventie pentru ca am fost eu de fata cand s-a intamplat si nu a fost asa. O variatiune pe tema este…

3. …articol scris la comanda mogulului Dezvaluirile din articol nu sunt reale ci sunt inventii pentru ca semnatarul articolului lucreaza pentru mogului X care este dusman cu politicianul Y. Din nou se evita fondul problemei.

4. da, dar…O alta modalitate de estompare a efectelor unui articol este recunoasterea pe jumatate a celor scrise, in stilul ‘da, poate asa o fi, dar nici X, Y, Z cand au fost la Putere nu au procedat altfel’…

5. prostia in stare pura
Aici e vorba doar de prostia unor cititori care nu sunt atasati vreunei cauze, ci doar rezultatul nefericit al unui sistem de invatamant pus pe chituci.

Ce ar trebui facut?

Probabil ideea cu interzicerea comentarii articolelor nu va fi implementata. Insa, site-urile de stiri pot implementa un sistem de cenzura, care sa previna, pe cat posibil, manipularea prin intermediul comentariilor.

Astfel, moderatorii nu ar trebui sa aprobe:

– comentariile care contin injurii de orice fel, mai ales la adresa autorilor articolului.

– comentariile care se refera la probleme ce nu au legatura cu subiectul, spamuri, sau comentarii care se refera la erori de tastare, gramaticale. Erorile se corecteaza, comentariul se sterge.

– comentariile care contin calomnii, insulte si/sau informatii care nu pot fi verificate

– comentariile ce contin sentinte neargumentate, gen ‘abureli’, ‘asta este o prostie’, ‘hai sa fim seriosi; astea-s prioritatile?!’

– comentariile care sunt constituite din articole din alte ziare

In loc de incheiere

Nu doar politicienii sau oamenii de afaceri care doresc sa-si denigreze concurenta se lupta pe frontul comentariilor din subsolurile articolelor. In ultima vreme, de acest obicei par a se fi molipsit si procurorii. Pentru ca au nevoie de arestarea unor inculpati si comentariile de la articolele care prezinta faptele care ar fi fost savarsite de persoanele retinute se constituie in justificari ale solicitarii de arestare preventiva.

Practic, comentariile sunt folosote pentru a demosntra ca fapta savarsita a produs o vie emotie in comunitate si, ca urmare, e necesara arestarea inculpatului.

3 COMENTARII

  1. Parerea mea – asadar cenzura, corect ? Intervin niste probleme. In primul rand, daca in Romania avem multi tampiti care comenteaza, avem si destui tampiti care scriu articole si care, probabil, vor fi cei ce vor cenzura. Greu de crezut ca acela care va fi numit de redsef sa aleaga intre un comentariu bun si unul rau va avea pregatirea necesara sa judece astfel de probleme. Asta una la mana. A doua chestie este ca intotdeauna cand introduci cenzura vei reusi exact contrariul. Lumea nu se va educa, nu va deveni mai cumsecade, mai retinuta, ci din contra, va strange si mai multa ura sau dispret. Decat sa vezi doi oameni ca se bat, mai bine lasa-i sa se injure. Parerea mea. In al treilea rand, este o chestiune de optiune personala daca citesti comentariile sau nu. Pe mine, ce ma deranjeaza este atunci cand unele comentarii absolut injurioase si neargumentate sunt lasate sa dospeasca, in vreme ce raspunsuri la obiect sunt cenzurate. Revenim la prima problema, nu ?
    Asadar, eu cred ca e bine sa nu fie cenzura. Dar deloc. In Libertatea, de pilda, daca ai chef sa tragi o portie buna de ras, poti citi comentariile pe marginea articolelor in care cine stie ce parasuta sinistra s-a dus la “shoping” si a tocat acolo cam o suta de salarii de intelectual. Te mai descarci putin, vazand ca poporul hahaie si fluiera atunci candtrece pe langa WC-ul public. E ca la stadion. Ar fi inutil sa ceri poporului roman sa se comporte pe stadion ca si englezii. Nu ai cu cine. Iar daca te duci pe stadion si auzi natari care injura copios, face parte din peisajul romanesc care fii sigur ca nu se va schimba in veci. Astia suntem, Razvane. Un popr grobian, plin de zoaie si de fitze, care stie a naibii de bine sa isi ucida valorile, care tropaie si face pipi in sufragerie, in timp ce nevasta il calareste pe amantul cu bemveu, copiii trag pe nas niste afrodisiace,vecinul isi bate cainele… Crezi ca acest tablou pitoresc poate fi ascuns sub presh ?

  2. A, ca multe comentarii – din ziarele centrale mai ales – sunt postate de aplaudacii lui baselu, oameni din institutii centrale care sunt platiti din banii mei, ai tai si ai tuturor contribabililor, iar ei, in loc sa NE serveasca, stau in patru labe si pupa fundul unor sefutzii, asta este foarte adevarat si poate fi dovedit usor. Insa nu stiu cat de mare este influenta lor in randul electoratului. Cunosc multa lume care nu va mai vota in veci PD, desi oamenii au votat PD la ultimele 2-3 alegeri, iar motivele sunt prea evidente ca sa le enumar. In mod clar, poate sa scrie orice prin ziare, sa fie de azi inainte numai lapte si miere, si tot i-as scuipa intre ochi pe acesti mitocani mincinosi.