duminică, decembrie 15, 2024

De ce n-ar trebui sa mai existe comentarii pe site-urile de stiri

Ziarele ar trebui sa priceapa o data ca trebuie sa instituie o cenzura serioasa a comentariilor. Poate ar fi bine sa se si renunte la aceasta moda care la noi nu foloseste decat agentilor de influenta, politici sau economici.

Sa dai posibilitatea unui cititor sa imbogateasca un articol cu idei, opinii sau linkuri relevante, iata o idee buna. Oriunde in alta parte, nu si la noi. Pentru ca ziarele (ma refer si la site-urile de stiri sau ale televizuunilor), in dorinta de a obtine cat mai multe comentarii, permit orice.

De la injurarea autorilor, pana la manipularea cititorilor. S-a ajuns, uneori , ca un articol sa nu mai fie scris pentru a informa cititoprii, ci pentru a stoarce reactii emotionale. Asta cand nu e comandat direct de un sponsor politic sau economic, pentru ca, apoi, sa vina comentatorii specializati in influentare.

Si sunt mai multe situatiile posibile:

1. deturnarea atentiei. Este cea mai simpla solutie. Cativa comentatori incep sa reproseze o greseala gramaticala, o litera lipsa, o eroare de computer, reala sau inventata. Discutia e condusa spre o zona marginala, problema de fond fiind ocolita. Ca variatiune, se aplica acelasi procedeu si la adresa unor comentatori indezirabili.

2. negarea faptelor Ceea ce scrie in articol este pura inventie pentru ca am fost eu de fata cand s-a intamplat si nu a fost asa. O variatiune pe tema este…

3. …articol scris la comanda mogulului Dezvaluirile din articol nu sunt reale ci sunt inventii pentru ca semnatarul articolului lucreaza pentru mogului X care este dusman cu politicianul Y. Din nou se evita fondul problemei.

4. da, dar…O alta modalitate de estompare a efectelor unui articol este recunoasterea pe jumatate a celor scrise, in stilul ‘da, poate asa o fi, dar nici X, Y, Z cand au fost la Putere nu au procedat altfel’…

5. prostia in stare pura
Aici e vorba doar de prostia unor cititori care nu sunt atasati vreunei cauze, ci doar rezultatul nefericit al unui sistem de invatamant pus pe chituci.

Ce ar trebui facut?

Probabil ideea cu interzicerea comentarii articolelor nu va fi implementata. Insa, site-urile de stiri pot implementa un sistem de cenzura, care sa previna, pe cat posibil, manipularea prin intermediul comentariilor.

Astfel, moderatorii nu ar trebui sa aprobe:

– comentariile care contin injurii de orice fel, mai ales la adresa autorilor articolului.

– comentariile care se refera la probleme ce nu au legatura cu subiectul, spamuri, sau comentarii care se refera la erori de tastare, gramaticale. Erorile se corecteaza, comentariul se sterge.

– comentariile care contin calomnii, insulte si/sau informatii care nu pot fi verificate

– comentariile ce contin sentinte neargumentate, gen ‘abureli’, ‘asta este o prostie’, ‘hai sa fim seriosi; astea-s prioritatile?!’

– comentariile care sunt constituite din articole din alte ziare

In loc de incheiere

Nu doar politicienii sau oamenii de afaceri care doresc sa-si denigreze concurenta se lupta pe frontul comentariilor din subsolurile articolelor. In ultima vreme, de acest obicei par a se fi molipsit si procurorii. Pentru ca au nevoie de arestarea unor inculpati si comentariile de la articolele care prezinta faptele care ar fi fost savarsite de persoanele retinute se constituie in justificari ale solicitarii de arestare preventiva.

Practic, comentariile sunt folosote pentru a demosntra ca fapta savarsita a produs o vie emotie in comunitate si, ca urmare, e necesara arestarea inculpatului.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri