Blocurile, proprietarii de apartamente si profetia lui Nicu Ceausescu

2
28

“Nu veti zugravi nici intr-o suta de ani ce a construit tata” – ar fi spus Nicu Ceausescu, fiul fostului presedinte al Romaniei.

Pe o buna bucata din trotuarul strazii Nicolae Balcescu din Bacau nu se poate circula. Trotuarul este marcat cu banda reflectorizanta, pentru a semnaliza primejdiile ce-i asteapta pe cei care s-ar incumeta sa incalce interdictia: cade tencuiala de pe imobile.

Primele semne s-au simtit la cladirea veche in care functioneaza Teatrul Bacovia. Acolo problema e delicata si ciudata: in 2003 cladirea teatrului a fost renovata cu fonduri publice insa proprietarul celelialte jumatati de cladire, in care a functuionat fostul Hotel Central, nici n-a vrut sa auda sa puna bani sa-si renoveze partea.

Cum, nu se puteau folosi fonduri publice pentru a renova o proprietate privata, treaba a fost lasata in coada de peste, desi, teoretic, s-ar fi putut gasi solutii legale prin care proprietarul cladirii sa fie obligat sa repare fatada. Uite ca s-a preferat sa nu fie deranjat (primar era Dumitru Sechelariu), intre timp firma a intrat in lichidare si acum este destul de dificil sa stabilesti cine este cel care trebuie sa repare fatada.

Pana se va gasi o solutie, accesul in Teatrul Bacovia se face prin spate, pe la intrarea actorilor.

O alta zona cu caderi de tencuiala este zona din fata Eximbank. Acolo au cazut pe 10 mai cateva bucati de mortar care s-au spart cu zgomot puternic de caldaram. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.

Acum cateva zile, pe 26 iunie, la zece metri distanta, au cazut alte bucati de tencuiala. Iar, din fericire, n-au fost raniti.

Pompierii, chemati sa vina si sa vada care e treaba, marcheaza zona periculoasa si, daca pot si au cum, incearca sa dea jos bucatile care stau sa cada.

Doar ca obligatia de a rezolva problema o au proprietarii apartamentelor. Si aici trebuie sa intervina Inspectoratul de Stat pentru Siguranta in Constructii care sa le puna in vedere proprietarilor sa respecte legea. In alte zone din oras, acest lucru s-a intamplat. Si acolo, locatarii nu mai pleaca vara asta la mare, ci isi consolideaza blocurile.

2 COMENTARII

  1. Esti sigur ca s-a intamplat? Pentru ca vecinii mei au facut o reclamatie ca unul dintre nebunii ce le este colocatar s-a apucat de daramat peretii, a taiat coloana de aerisire, etc… si singurul raspuns primit a fost ca vor verifica…
    Aaa…, si cei de la inspectorat au facut precizarea ca nu pot verifica daca prprietarul nu le da voie sa intre in casa.