duminică, decembrie 15, 2024

Cum se face rapid o ciorba de vacuta

Cu ciorba de vacuta a fost dragoste la prima vedere. Atunci cand ne-am cunoscut, desigur. Pentru ca nu a fost o traditie de familie, am cunoscut-o la restaurant. Singura problema a fost legata de cantitatea minuscula de carne din ciorba pusa de maestrii bucatari.

Asa ca m-am hotarat sa fac singur, dupa gustul meu. In urma mai multor incercari am ajuns la o reteta simpla si ieftina. Nu in ultimul rand, usor de preparat, nefiind mancatoare de timp.

Inca de la inceput va anunt ca nu sunt adeptul bucatariei dupa gramaj. Adica sa va indic sa puneti 100 de grame de cutare si 350 de ml de altceva. Aia e chimie, nu bucatarie, ma scuzati.

Asadar, va trebuie carne de vita. Ori luati de la Billa un pachet de gulas de vita (bucati de carne portionate) cam la 13 – 15 lei pachetul, ori luati de la Lidl o bucata de pulpa de jumatate de kilogram, cam la 12-13 lei. Pe astea le-am incercat si am observat ca fierb repede, deci e carne de vita tanara.

Va mai trebuie un pachet de legume congelate „pentru ciorba de vacuta”. Gasiti la Billa, Kaufland sau Lidl in jur de 4,5 lei. Pe langa astea, sa mai aveti un buchet de leustean, unul de patrunjel, niste bors, 2-3 cartofi, si niste suc de rosii.

Puneti o oala cu apa pe foc si asteptati sa dea in clocot. Abia apoi aruncati carnea de vita taiata. Asta pentru ca, la nivel celular, sa se petreaca niste fenomene care sa pastreze sucul in carne. Daca ati pune-o direct in apa rece, tot sucul hranitor si gustos din carne de scurge in apa si carnea nu mai are acelasi gust.

Spumuiti bine si, dupa o vreme, cand considerati ca s-a fiert carnea pe jumatate, aruncati cartofii taiati in apa si, apoi, pachetul cu legume congelate. Lasati sa fiarba bine si, dupa ce veti vedea ca si carnea si cartofii s-au inmuiat, aruncati 100 – 150 ml de bors clocotit in oala. Depinde cat e de acru. Eu am pus bors la bidon din comert si cand am pus mai mult, a iesit ciorba prea acra.

Lasati sa fiarba in continuare si puneti si cateva fire de fidea sau taietei cu ou. Nu prea multa, ca o sa mancati ciorba cu furculita.

Dupa ce a fiert si fideaua, puneti cam 50 ml de suc de rosii. Eu folosesc suc de rosii facut in casa, insa si sucul de rosii de la Lidl (cel de baut) este bun. Costa trei lei si ceva litrul si se foloseste si la Bloody Mary.

Aruncati niste patrunjel si leustean proaspat si, in functie de cum doriti sa iasa – mai lunga sau mai groasa – lasati pe foc mic, fara capac. Sa nu uitati sa potriviti de sare.

As fi pus si o poza, insa, ghinion, tocmai am terminat ciorba. Data viitoare!

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri