Anglia: Femeile ar putea primi dreptul sa se uite pe cazierul barbatilor cu care vor sa iasa

  O noua lege este dezbatuta in Anglia si se doreste a fi aprobata cat mai repede: femeile sa poata solicita cazierul barbatilor cu care se imprietenesc. Ideea a aparut dupa ce o femeie a fost ucisa de prietenul ei, care avea la activ mai multe condamnari pentru violenta.

  Problema este delicata pentru ca argumentele in favoarea acestor imixtiuni in viata unor oameni se bazeaza pe emotii si pe presupunerea ca numai barbatii sunt predispusi la violente si ca odata condamnat pentru o agresiune, un barbat va continua sa fie agresiv toata viata.

  In plus, spun unii, s-ar putea ajunge la excese pentru ca, vedeti, nu e vorba despre cuplurile casatorite ci despre persoane care traiesc impreuna. De exemplu, o femeie ar putea veni sa ceara detalii despre cazierul unui barbat desi nu are nici o relatie cu acesta. Ar fi de ajuns doar cuvantul ei pentru a obtine datele din dosarul politiei? Aparatorii legii spun ca dosarul poate fi pus la dispozitie doar de ofiteri superiori bine pregatiti pentru aceasta.

  Desigur, si ofiterii care au vandut presei informatiile referitoare la traseul reginei erau pregatiti bine, s-ar putea obiecta.

  Problema este, cum spuneam delicata. Dar si complexa. De exemplu: de ce numai cazierele barbatilor? Poate ca exista si femei agresive, care se imbata (vorbim doar de Anglia) si care sunt in stare sa-si agreseze prietenii… Si daca tot se deschide cutia Pandorei, sa dam acces la informatiile acestea si la magazinul in care intri (ca poate ai furat candva dintr-un supermarket), de exemplu.

  Sa notam in paranteza, ca, pe vremea lui Ceausescu, pentru o scurta perioada, infractorii eliberati din penitenciar primeau buletine de identitate cu seria D.O. – dosar operativ. In acest fel, in momentul in care erau legitimati de un militian, acesta stia ca are de-a face cu un fost puscarias. Numai ca s-a aflat si a trebuit sa se renunte la aceasta metoda pentru ca oamenii refuzau sa-si mai ridice buletinele.

  Intrebarea care se pune este: sacrificam datele personale a sute/mii de barbati pentru a preveni o posibila crima? Pentru ca daca raspunsul este DA, trebuie sa reevaluam toate decizile referitoare la protectia datelor personale. Poate ca trebuie sa facem publicie toate informatiile considerate acum confidentiale – adresa, conturi bancare, datele de stare civila, etc. – pentru a preveni o foarte putin posibila infractiune.

  2 COMENTARII