De unde atatia olimpici?

    La Bacalaureatul special au participat, in Bacau, circa 900 de absolventi. Din acestia 50 ar fi trebuit sa fie olimpici la probe teoretice iar 108, sportivi. Restul de 750 ce sunt? Restul par a fi niste loaze cu pile care au incercat sa treaca un Bac cu spaga.

    Nu sunt vorbe mari. Exista surse credibile care vorbesc despre faptul ca au fost stranse sume mari de bani – in jur de 500 de lei de elev – pentru “aranja” ploile la examen. Sa socotim 500 de lei inmultit cu 750 de elevi si ajungem la 375.000 de lei sau 3,7 miliarde de lei vechi.

    O suma frumusica, sa recunoastem.

    Apoi sa ne amintim niste lucruri. Cum ca aranjarea Bacalaureatului nu e un lucru nou in judetul Bacau. Cazul Podu Turcului, rezolvat doar pe jumatate de Justitie, ne este proaspat in minte.

    Sa ne amintim de demisia intempestiva a inspectorului scolar general, cu doar cateva zile inainte de inceperea Bacalaureatului special. Un inspector scolar despre care s-au vehiculat niste zvonuri interesante in legatura cu o posibila implicare in scandalul de la Podu Turcului.

    Si, in final, o ipoteza: nu cumva Bacalaureatul special a fost o operatiune de genul “Bani pentru partid?”

    7 COMENTARII

    1. Probabil ca in interes jurnalistic, se poate inainta o cerere catre ISJ Bacau prin care sa fie solicitata o informare scrisa, defalcata pe categorii, in legatura cu liceenii prezenti la acest bac. Cati sunt sportivi, cati sunt olimpic adevarati, pe judete si licee de provenienta, dupa care eventual verificat la cateva licee de unde se spune ca provin candidatii si vazut acolo, tot pe 544, cati sunt incadrati in cluburi sportive si mai ales ce rezultate sportive au avut, pentru ca aici e bataia pestelui. Probabl ca madam Craus sau cum o cheama, noua sefa de la ISJ, fiind de la PSD va da datele solicitate.
      Oricum, daca ar fi asa cum spui, cred ca este o operatiune prea usor de desconspirat, si nu vad cum ar fi circuitul banilor. Nu spun ac este posibil, ba chiar foarte posibil. Merita sapat, felicitari daca vei face demersurile necesare.

    2. Cand am citit articolul tau despre faptul ca doar 34% dintre olimpici au luat bacul am ramas surprins, mai ales ca cine e olimpic la un obiect, isi alege la bac o disiplina din aceeasi arie curiculara. In plus, cine e olimpic la un obiect, e prea putin probabil sa fie corigent la celelalte.
      Dar, smecheria cu bacalaureatul “olimpicilor” ofera cheia in care trebuie privite rezultatele.

    3. Cititi subiectele, oameni buni. Stiu ca multa lume zice poate face ce nu poate, de fapt, face, insa am fost consterant de nivelul acestora. La romana, subiectul de baza era o COMPUNERE de clasa a IV-a, restul subiectului fiind extrem de facil. La mate, puteai face trei sferturi din subiecte din minte. La fizica, cam doua treimi erau iarasi de facut cu creionul, in zece minute maximum. La istorie si nu mai zic de geografie, cred ca trebuia sa fii drogat ca sa nu scoti nota 10.

    4. Colegul meu de liceu, Mugurel Mintici, juca handbal la naţionala de tineret a României. Şi el cam două trei săptămîni pe trimestru dădea pe la şcoală. În rest, cantonamente, deplasări, cîştiga şi bani. Avea o geantă cu echipamentul şi una cu cărţi. Eu eram a unşpea şi el ultimul an. Venea de pe la campionatele lui şi-mi povestea cum e-n Germania. Îi zIceam să nu mai viseze de-alea, că-i strică mintea. La picapul lui i-am descoperit pe Dvorak, Ceaikovski, Smetana şi nu mai zic, să nu mă dau mare. Bine, ascultam şi Beatles, Sincron, Creedence, Phoenix, Atomic Rooster, Adamo, ce ştiţi voi. Şi, cît învăţam amîndoi, furam cîte un Salem mentolat din ţigările lui tatsu, care le primea de la o fostă iubită care fugise-n America. Mugurel a luat bacul cu 9, a intrat la facultate cu notă mare, la ed.fizică. Nu era vedetă, muncea de zece ori mai mult ca mine, dar era un învingător. Şi s-a făcut om adevărat, antrenor la cea mai tare echipă de handbal din Braşov. Şi, gata cu amintirile.
      (Dacă nu vă supăraţi, urmarea e pe http://varanus-varanus.blogspot.ro/2012/06/primii-dintre-prosti.html )