O opinie despre alegerile din Bacau

Cand Dumitru Sechelariu si-a anuntat intentia de a candida la functia de primar al Bacaului, am spus clar ca decizia aceasta va duce automat la realegerea lui Romeo Stavarache. Pentru ca stiam ideea de campanie a celor din preajma lui Sechelariu. Ulterior, efortului s-a alturat si fostul conservator trasformat peste noapte in ecologist, Cristinel Manolache. Ambii au declansat jihadul contra lui Stavarache. Pe ici – pe colo s-a mai auzit si vocea lui Zorro, in special pe Facebook.

Calculul a fost unul simplu: Stavarache sa fie muscat din toate partile, sa fie supus unui asediu permanent, prin bombardarea electoratului cu materiale negative la adresa sa.

In vreme ce Sechelariu il ataca pe Stavarache cu toate armele trustului de presa, Manolache umbla oarecum cu manusi, cu materiale neasumate. Ideea era de a profita de lupta dintre Stavarache si Sechelariu pentru a creste pe un culoar liber si a fi vazut ca o alternativa la oricare din cei doi.

Doar ca socotelile nu s-au potrivit. Oamenii la care a apelat candidatul “ecologist” au inceput sa ameninte ziaristi si bloggeri. S-a vazut clar ca Manolache nu accepta criticile si nici cei din anturaj nu sunt dispusi sa le treaca cu vederea. Au inceput injuraturile si amenintarile. De genul “ai grija ce mai scrii ca o sa ti se intample ceva dupa ce castigam alegerile”. S-au facut liste cu dusmanii “ecologistului”.

In vremea asta, masina de propaganda a lui Sechelariu facea ce stie mai bine: ii demola procentele patronului. Poate ca a plecat de la 20 la suta in campanie, insa, pe parcurs, Sechelariu a reusit sa piarda voturi in loc sa le castige. Minciunile, manipularile, amenintarile care apareau in ziar si pe televizor au speriat electoratul. Pe un trend pro-USL al electoratului, Sechelariu s-a pozitionat pro-PDL. O greseala strategica imensa, care, combinata cu iesirile nervoase ale lui Sechelariu pe televizor si atacurile zilnice din Desteptarea la adresa lui Stavarache au indepartat, pe de o parte, votantii iar, pe de alta parte, a regrupat electoratul in jurul primarului in functie.

O contributie importanta a avut-o, fara indoiala, campania desantata anti-Stavarache din ziarul Desteptarea. De la inventarea “fisurilor” in pasajul subteran, a sondajelor in care Sechelariu avea 40 de procente, aranjarea mitingurilor “spontane” impotriva primarului, inventarea unei atmosfere de Kosovo in oras, pana la atacurile furibunde la adresa faptului ca Stavarache a crescut la casa de copii si ca e originar din judetul Vrancea si nu din Bacau, toate aceste teme au deranjat cel putin cate o categorie de alegatori.

Rezultatul s-a vazut la urne: Romeo Stavarache a obtinut cel mai mare scor de pana acum. In 2004 obtinea 35%, in 2008 – aproape 50 de procente in primul tur iar in 2012 – peste 60 la suta.

4 COMENTARII

 1. Misto analiza., Adevarul e ca Stavarache are un bulan incredibil. Eu i-am spus in urma cu mai multi ani ca intr-un anumit context ar fi putut spera la ceva pe plan national, insa ma bazam pe norocul pe care il are, mai putin pe calitati.
  Adevarul e ca daca fraierul asta de Seche nu participa, iar Manolache se pozitiona mai retinut, cu o campanie pozitiva, Stava avea probleme cu realegerea. Ceea ce s-a intampla la Bacau in luna asta este demn de un studiu de caz in cartile bune de management politic. Foarte interesanta evolutie a campaniei, asa m,urdara cum a fost, si extrem de semnificativ vot dat la final.
  Ce au reusit cu varf si indesat Manolache si Seche (la sfatul idiot al prostoilor din staful lor de campanie) a fost sa oboseasca electoratul, sa faca atat de mult zgomot incat lumea sa vrea liniste. Iar reactia a fost nu numai votul pentru Stavarache, ci si pentru USL, astfel incat chiar sa fie liniste.
  Sper sa nu asurzim dracului de atata liniste.,

 2. Domnu Limba, daca ai nevoie carecumva de un pat pe care sa dormi, sa nu te jenezi, am eu unul in grajd, e chiar langa porc, da mam gandit ca nu te deranjeaza, ca esti obisnuit de la desteptarea cu putoarea… da io zic ca e si bine, e si cald, daca dai cumva un partz nu se simte ca e cu aier confectionat, am o gaura in tavan tocma buna ca sa intre apa cat iti trebe si un pic de aier din pod… da sa stii ca ai si televizor, mai ramane sal pun si in priza, numa ca au ros sobolanii funia aia si s-ar putea sa vezi numa LAIV niste gaini si o vaca, dar nu ar fi o problema pentru matale, ca iesti obisnuit cu animalele… ma rog, lasa ca iti trimit o gaina sati tie de urat, ca poate ti-e si fi si matale dor sa strangi o muiere in brate… e tare buna fata, oua face, daca o pupi pe creasta da si un gainatz natural 100%, numa sa nu o strangi de gat, ca e cam sensibila si daca ii spui ceva de sechelariu… sa stii ca pe gaina o apuca asa ca o nostalgie… da sa le vezi pe capre cum bocesc… numai zic de oi, ca si alea taaaaaareeee duc dorul la ce le fugarea domnu primar… ce vremuri, domnule… plus un caine care latra al dracului da ala mai mult de gielozie. Asa ca vino domnu Limba ca decat sa stai pe afara mai bine in grajd, ca doar pe principiul asta ti-ai trait toata viata…

 3. O analiza corecta . Modul cum a decurs campania electorala in Bacau poate fi un caz de studiat pentru studentii de la marketing politic – doar ca la asa NU – Eu pe cuvant sunt mut de uimire cum si Seche si Manolache au cheltuit atat d emulti bani pentru asa un rezultat . Daca in ceea ce il priveste pe Seche – baietii aia din trustul lui care i-au facut campania au reusit sa il duce de la 20% la 14 % – nu e mare mirare daca ne uitam la cine sunt purtatorii de capete fara pic d ecunostinte de campanie , In schimb campania lui Manolache trebuie sa recunoastem este o reusita – si chiar nu glumesc – sa aduci un total necunoscut la un procent de 12 % in interval de o luna de campanie si inca vre-o 3 luni de precampanie e o realizare . Procentl ar fi fost peste 17% daca nu folosea o campanie murdara pe final si plina de negativisme – aici au gresit – cineva i-a sfatuit gresit.
  Stavarache – a reusit sa creasca de la 50% la 58 doar datorita zgomotuluimurdar facut de contracandidatii lui asa cum ai remarcat si tu foarte bine .

  Oricum – o campanie frumoasa – numai buna de studiat la asa NU

 4. Domnul inginer Romeo Stavarache a fost ”rereales” urmare a realizarilor din cei opt ani de cand este primar si a faptului ca locuitorii orasului sunt convinsi ca proiectele incepute de dumnealui pot fi realizate si ca are tot dreptul sa le finalizeze. Tot ce tine de campania electorala, cine a avut sau nu dreptate, cine a actionat sau nu cu folos consider ca sunt doar speculatii. Nu poti inlocui patru sau opt ani de mandat in care ai avut grija ce faci zi de zi una sau doua campanii electorale. Asa ca mai multa grija pentru politicieni deoarece ROMANIA se desteapta incet, incet, …!