Hai sa mai faceti o petitie…

3
24

Subiectul buclucas din examenul la limba româna de la Evaluarea Nationala a produs emotii masive in rindul elevilor. Subordonata a fost declarata de Ministerul Educatiei atit subiectiva cit si predicativa pentru a linisti spiritele parintilor nemultumiti.

Acum, daca un banal subiect care conta doar 60 de sutimi din nota examenului a dus la proteste, mitinguri si petitii online pentru ca 40 la suta din elevi l-au gresit, este firesc sa ne intrebam ce cutremur se va produce in momentul in care se va realiza faptul ca peste jumatate din elevi au luat sub nota 5 la proba de matematica a Evaluarii Nationale.

Cel putin in judetul Bacau, procentul celor care au luat peste 5 este de numai 43,3 la suta, fata de 77,4 procente, la proba de limba româna.

Ca de obicei, ne-am pierdut vremea dezbatind o problema absolut minora.

Nu subiectul la româna a fost problema Evaluarii Nationale din acest an! In fond, dupa cum spuneam, acel subiect ar fi afectat doar 6% din nota examenului.

Insa, faptul ca peste 56% din absolventii claselor a opta care s-au prezentat la examen nu au fost in stare sa ia un amarit de cinci spune multe. Despre elevi, despre parinti si despre sistemul de invatamint din tara. Despre seriozitatea cu care este tratata scoala de români.

Desigur, in stilul clasic românesc, de vina vor fi gasiti profesorii. Doar ca nu ei sint principalii vinovati. La ce lefuri de mizerie sint in invatamint, sper ca nu vreti ca in scoli sa vina sa va predea copiilor vostri olimpici internationali.

Dar puteti face inca o petitie in care sa cereti sa fie dati afara profesorii care au facut subiectele de examen prea dificile pentru niste absolventi preocupati mai mult de Facebook, sex si etnobotanice.

3 COMENTARII

  1. Avand in vedere ca TOTI cei care au terminat clasa a 8-a vor merge in clasa a 9-a, de ce si-ar mai fi batut capul parintii, elevii si profesorii? E ca si cum ai incerca sa faci scandal intr-un tren ca sa stai in primul vagon sperand ca o sa ajungi primul in urmatoarea gara.
    In schimb, daca ar exista examene de admitere in licee si scoli profesionale, asa cum era odata, alta ar fi situatia. Dar guvernele stiu ca elevii sunt loaze si in plus au nevoie de multa pulime. Daca ar introduce examen de admitere nu s-ar mai duce in licee nici jumatate din absolventi si ar trebui sa disponibilizeze profesorii atat din licee dar si din Universitati.