Inceputul balamucului constitutional

Fara pragul inventat de Curtea Constitutionala, Basescu era demis si criza politica incheiata.

Sa fim clari: nicaieri in Constitutie nu scrie ca un presedinte este demis doar daca se prezinta la referendum jumatate plus unu din alegatorii de pe lista. O astfel de prevedere nu exista niciunde in lumea democratica pentru ca permite, cum s-a vazut si la noi, practicarea jocului la offside.

Practic, pentru ca 4% din alegatori au lipsit, a fost invalidat votul a 46% din electorat. Or, regula de baza a democratiei este ca minoritatea se supune deciziei majoritatii, nu invers.

Asadar, peste sapte milioane de voturi impotriva presedintelui sint anulate prin decizia Curtii Constitutionale care a inventat pragul de 50% plus 1.

Dar asta nu e totul: dupa ce Curtea decide sa ceara actualizarea listelor electorale, se razgindeste si decide ca s-a inteles gresit: ei voiau nu listele actualizate, ci cele deja existente. Desigur, trebuie sa fii evadat de la “glumeti” ca sa mai crezi asemenea aberatii. Pur si simplu, nu tine: nu era nevoie de 40 de zile pentru ca listele sa fie remise judecatorilor CCR.

Jocurile se fac, inca o data, peste capul românilor. Pentru ca Basescu este marioneta perfecta pentru UE. Si, deloc surprinzator, le convine si rusilor. Pentru ca atita vreme cit Basescu face vocalize antirusesti si aproba baze militare americane in România, Rusia are argumentele potrivite pentru a-i convinge pe rusofonii din Ucraina si Republica Moldova de agresivitatea Occidentului si a stringe legaturile cu fostele state sovietice.

Pe plan intern, insa, situatia devine mai complicata. Pentru ca niste portite legale inventate de judecatorii CCR anuleaza un referendum. Cei peste sapte milioane de votanti care au cerut demiterea lui Basescu nu se vor impaca prea usor cu acest lucru.

Iar istoria ne dovedeste ca acolo unde regulile democratice sint incatcate, unde decizia populara este ignorata si supapele de siguranta sint inchise, se produc explozii. Una din lectiile istoriei este ca nu te poti opune schimbarii iar daca nu accepti ca tranzitia sa se faca pasnic, schimbarea se va produce violent.

2 COMENTARII

  1. N-ai dreptate, in opinia mea. Fiind un vot de sanctiune si nu de alegere , majoritatea a decis sa nu sanctioneze din varii motive, neprezentandu-se la vot si astfel nelegitimand demersul usl.Chiar daca din cei care n-au votat , majoritatea nu sunt fan Basescu ,este evident ca nici fani usl nu sunt, pt ca electoratul usl si cei care pur si simplu nu-l mai voiau pe Basescu, au votat ,insa nu reprezinta majoritatea despre care vorbeai.In al doilea rand, omiti faptul ca daca nu se prezentau nici cei 10 % pro Bassescu, procentul anti B era de fapt mult mai mic , vreo 36 %,nu stiu cum mai poti spune in conditiile astea ca reprezinta o majoritate. Oricum, Presedintele nu poate fi demis cand se scoala puterii ,indiferent cum s-o numi ea,pt ca are un mandat de 4 ani, indiferent de evenimentele politice ulterioare care s-ar solda cu schimbarea puterii,o alta practica insemannd practic scurtarea unui mandat validat prin alegeri libere,o practica ne nedorit in nici un stat din lumea asta.Ia sa te vedem dupa 2 ani de usl, cu Antonescu presedinte, vine dreapta la putere si hop, i se scoala ca Presedintele n-ar mai fi de fapt legitim….Si cum suntem in Romania, precedentul asta sigur va fi aplicat in asa fel incat Presedintele n-ar mai rezista mai mult de 2 ani