O marioneta

Ar trebui sa fim multumiti: americanii nu au venit sa ne invete democratia cu tancurile si rachetele Tomahawk. Nu, au fost de ajuns citeva presiuni politice, niste servicii secrete bine pregatite, citeva amenintari si, gata! Democratia functioneaza ca unsa!

Desigur, faptul ca voturile românilor sint folosite pe post de hirtie igienica e doar o problema secundara. Noi sa fim multumiti ca inca ne mai permit sa respiram fara sa ne ceara sa platim pentru aer. Ca, in rest, o sa platim cu virf si indesat toate gunoaiele pe care o sa ni le vire sub nas, incepind cu avioanele rablagite, scoase din uz.

Mai trist este, insa, ca unui popor care incepuse sa creada in principiile democratice si in posibilitatea de a-si alege si schimba conducatorii i s-a pus pumnul in gura si i se mai da si cite un picior in fund.

Da, Traian Basescu va reveni la Cotroceni. Dar va fi un presedinte – marioneta, (re)pus in scaun de forte externe, cu ajutorul institutiilor represive ale statului.

Cei care n-au fost la referendum, cu gindul ca in acest fel salveaza democratia, trebuie sa fie foarte satisfacuti de gestul lor. Au reusit prin absenta lor sa impinga maniera de a face politica in România cu peste jumatate de secol inapoi.

Si nici SUA, nici UE nu scot o vorba despre implicarea pe fata a serviciilor secrete in sustinerea lui Basescu, despre anchetarea celor care au avut curaj sa mearga la Referendum, despre santajul practicat la adresa celor care trebuie sa decida in chestiunile tehnice ale scrutinului, despre plasarea unor institutii ale statului, pe fata, de partea presedintelui suspendat.

Pentru ca stiu ca marioneta le va intoarce serviciile cu virf si indesat.

2 COMENTARII