Ziua in care altii au hotarit

Periodic, românii sint hraniti cu iluzia ca-si pot hotari singuri soarta.

Democratia pare sa fie ok doar daca deciziile luate prin vot de cetateni coincid cu interesele Marilor Puteri. Exemplul cel mai la indemina ne este dat de Unirea de la 1859, care a fost posibila doar pentru ca puterile europene aveau interesul sa slabeasca Turcia.

Mai catre zilele noastre, explozia mamaligii din 1989 a fost posibila doar pentru ca a fost pregatita din vreme de SUA si URSS. Dupa care ni s-a inoculat ideea ca sintem liberi si ca ne putem decide viitorul.

Or, decizia de invalidare a Referendumului, decizie care coincide nu cu votul popular, ci cu interesele unor state ca SUA si Germania, ne demonstreaza, inca o data, ca destinul nostru este hotarit de altii.

Sa fim clari: nicaieri in Constitutie nu exista scris cum ca un Referendum este valid daca la el se prezinta majoritatea simpla a cetatenilor cu drept de vot. Bariera aceasta artificiala a fost introdusa de Curtea Constitutionala la solicitarea expresa a Germaniei.

Pentru ca Germania are tot interesul sa-l mentina pe presedintele Basescu la Cotroceni. Mai nou, si Ungaria are acelasi interes, din motive, evident, diferite. Si SUA, care au nevoie de gazele de sist si de aurul de la Rosia Montana dar si de clienti pentru niste avioane vechi.

Ce va urma? Potopul.

Va urma razbunarea lui Basescu. Pregatiti-va pentru circ. Pentru telenovele cu telejustitie, cu arestari spectaculoase in fata camerelor TV, cu “scurgeri” de stenograme reale sau inventate, cu descinderi spectaculoase ale mascatilor pentru a ridica politicieni sau ziaristi care l-au deranjat vreodata pe Basescu.

Pentru ca, nu-i asa?, Basescu este salvatorul democratiei. El si cei care au absentat de la Referendum pentru a salva tara de la dezastru.

5 COMENTARII

 1. Eu cred ca a fost o strategie ca sa revigoreze PDL-ul. Totul a inceput cu trecerea motiunii si caderea guvernului… USL-ul a muscat momeala! Au subestimat influenta si oamenii pusi de Base. Asta e! Au invins securistii. Ne asteapta o lunga perioada de Securism… De democtatie in romania nici nu poate fi vorba…

 2. Ioane, voi chiar ne credeti prosti.

  1. citatul se refera la alegerea presedintelui, nu la demiterea lui.

  2. la paragraful urmator scrie:

  “(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.”

  Deci, nu mai e vorba de nici o majoritate a voturilor de pe liste, ci o majoritate a voturilor exprimate.

  Hai, canta la alta masa, ca n-am marunt!

 3. PDL nu a castigat popularitate, eu nu vad vreo schimbare la lumea cu care sunt in contact, mai degraba observ ca s-au radicaizat si unii, si altii, adica as putea deduce ca in toamna o sa fie o prezenta mare la vot. Cred, pe de alta parte, ca tot acest episod demonstreaza, alaturi de alte aspecte, un lucru extrem, extrem de grav. Poporul acesta a murit, pentru ca este inacceptabil ca reactiile si comentariile clar partinitoare ale unor ambasade si politicieni occidentali sa fie primite cu mare satisfactie de o parte a celor care traiesc aici, in haznaua asta. Inainte de 89, exista un liant care inobila acest popor, si ma refer aici la mandria de a fi independent, de a nu sta cocosati, Astazi, amestecul in treburile interne ale Romaniei este aplaudat si ovationat chair de o buna parte a presei, nu mai zic de cei care probabil ca traiesc BINE din moment ce sustin in continuare clica Basescu Udrea.
  Nu sunt nationalist, dar vad ca pe zi ce trece noi devenim mereu mai mult o colonie, iar romanii il ovaztioneaza tocmai pe cel care ne vinde si ne calareste.

 4. ICa suntem o Colonie e din ce in ce mai clar. Cand am spus ca e o strategie ca sa se revigoreze PDL-ul nu aveam in gand PDL-ul ca atare ci orice alta forta ca sa ii aserveasca lui Base. Iesirea lor de la guvernare si suspendarea lui Base erau unicele evenimente menite sa ii resusciteze. Ca cele doua tabere se radicalizeaza e fara dubiu dar exista riscul si ca foarte multi sa fie scarbiti de decizia CC si sa stea acasa la urnatoarele alegeri. Daca Noua Securitate are parghii sa “altoiasca” votul (si au dovedit ca le au), vor obtine suficient cat sa-i permita lui Base sa puna primministru pe cine vrea el (ca doar usl a dorit sa dea o lovitura de stat…). Daca am “condamnat” comunismul (si activismul de partid) va trebui sa asteptam mult si bine sa condamnam securismul…. Trist si parca fara speranta…