Am postat pe FB un anunt al unei pustoaice de liceu care-si cauta colege de apartament. Ea a gasit unul cu doua camere, decomandat, mobilat, undeva in zona supermarketului Adriatica pentru 180 de euro pe luna. Unii comentatori au opinat ca suma este prea mare si atata se cerea acum trei-patru ani. Altii au spus ca au gasit si mai scump.
E mult 180 de euro pe doua camere intr-o zona relativ centrala (la cateva minute de mers pe jos de Prefectura)?
Apoi, se gasesc inca doua fete serioase care sa imparta chiria cu persoana respectiva?
Pe langa str. Banca nationala sta un prieten cu 150 E cu 3 camere , mobilat , centrala , termopane , aer conditionat etc 🙂
Si tot pe langa Adriatica (undeva langa insula) 3 camere , nemobilat 100 E 🙂
Eu as zice ca pretul e corect daca e bine pus la punct apartamentul..
O renovare de apartament sa sa-l aduci in “zilele noastre” te costa cateva mii bune euro ceea ce inseamna ca doar renovarea se amortizeaza in cativa ani… Problema e venitul mic al oamenilor…
eu platesc 550 lei..mobilat, utilat, 3 camere pod centrala…la tic tac..preturile sunt foarte mari in comparatie cu Iasi unde chiriile sunt apropae la fel, dar orasul mult mai are si cu mai multe oportunitati
Marea problema a romanilor a fost, este si din pacate va fi lipsa educatiei. Votam ca niste cretini, ne certam fara sa stim sa argumentam, credem toate tampeniile inventate de presa si nu stim sa acceptam argumentele logice ale cuiva care explica un lucru.
O consecinta a acestei stari este debandada din domeniul imobiliar. Pe de o parte, avem de-a face cu agenti si agentii imobiliare care nu au nicio treaba cu domeniul acesta, nestiind cum se evalueaza corect, matematic o proprietate. In Vest, exista facultati pentru asemenea meserii, iar in spatele acestei industrii se afla oameni bine pregatiti, care isi bazeaza munca pe evaluari MATEMATICE, nu pe ce crede nenea Gogu sau tanti Veta despre cat o face un apartament cu doua camere.
Pe de alta parte se afla Gigel, adica cererea, iar Gigel urla ca nu are bani, ceea ce insa nu este vina proprietarilor. La presiunea asupra proprietarilor se adauga si agentiile inepte, pentru ca in loc ca ele sa stabilizeze piata la pretul corect, ele imping piata in jos, numai sa faca un comision, cat de mic ar fi el.
Una dintre functiile care are directa influenta asura pretului de vanzare sau de inchiriere a unei proprietati tine de veniturile disponibile potentialilor clienti. Deci cat anume si-ar putea permite cineva sa plateasca. O alta functie este data de starea economiei nationale si locale. Astfel, sa presupunem ca avem in desert un cort de vanzare. In jurul cortului nu e nimic decat nisip, cale de sute de kilometri. Daca in jurul cortului sunt zece miliardari, este foarte posibil sa inchiriez cortul cu un milion de dolari pe luna, sau mai mult. Daca sunt zece sarantoci, probabil ca tipii or sa doarma afara sau o sa imi dea cativa banuti din putina lor avere.
Acum, sa presupunem ca avem zece sarantoci, insa in preajma cortului se afla o mina de aur. Cei zece sarantoci poate ca nu au azi bani, dar cu siguranta vor avea ceva banuti in viitor, si ca atare, este posibil, chiar probabil sa pot inchiria cortul cu o suma bunicica, dat fiind ca oamenii isi vor face calcule si decat sa moara fara un acoperis deasupra, vor prefera sa plateasca o suma si sa doarma in cort.
O alta variabila este, acum, locatia. Daca acest cort se afla la mica distanta de mina de aur, o sa primesc ceva mai multi bani pe el. Daca nu, o sa scada pretul. Nu uitati ca vorbim despre un cort in mijlocul desertului.
Evident ca legea cererii si ofertei este valabila, adica daca vor fi o mie de corturi disponibile si numai o suta de muncitori in zona, este logic ca pretul unui cort va fi mic. Si viceversa.
Acum, unde gresim noi in Romania este in primul rand senzatia ca daca inchiriem un cort, atunci el trebuie sa fie ieftin apriori. De ce ? Pentru ca este cort, nu apartament sau palat. Or, aici se rupe filmul la romani, la modul in care judeca: daca inchiriezi cu un milion de dolari un palat aflat in Burundi, iesi mult mai prost decat daca inchiriezi cu un milion de dolari un cort si o bucatica de pamant care contine diamante.
am stat in aceeasi zona la ap cu 3 camere..15o euro lunar..deci e destul de mult
In Iasi 3 camere, zona Pacurari, decomandat, etajul 2din6, centrala termica, termopane, mobila veche, frigider mic, masina de spalat veche etc. Totul 300 de euro + o garantie de 300 de euro.
Pretul de vanzare al unui bun nu se afla neaparat in vreo relatie cu costul de obtinere al acestui bun.
Costul depinde de cat ai cheltuit, pretul depinde de cat ti se ofera…
Daca ai client la pretul cerut, atunci pretul e bun. Daca n-ai client…probabil pretul e mare, indiferent de cat ai cheltui tu!
Asta scrie (cred) si-n manualul a a XI-a de economie.
Pretul depinde exclusiv de cost doar intr-o economie centralizata in genul celei comuniste.
E mult. De ce? Pentru ca 180*12*4ani = 1/3 din pretul apartamentului. E mai convenabil sa iti faci un credit si sa platesti rata.
Emigrant: In SUA, dar evident ca nu este numai cazul acestei tari, am platit 1200 de dolari pe luna pentru trei camere aflate la parterul unei case. Asta inseamna 14400 pe an, iar pe patru ani 57600. Casa aia stiu sigur ca facea cam 250.000 de dolari, deci in patru ani plateam tot cam o patrime. Asta ce inseamna ? Ca toti americanii care inchiriaza sunt prosti ? Ai niste comentarii tare naive, cipriotule. Ai uitat sa mentionez ca la voi in Cipru, guvernul de coalitie este condus de Partidul Comunist. Aviz amatorilor :-))
In orasul in care scurge urina din toata Europa eu zic ca la un apartament pretul corect ar fi de 100 euro…fie el si central esti in Bacau in capatul civilizatiei!
Platesc 350RON apartament cu 3 camere, centrala si cu tot ce am nevoie Langa Adricatica pe : Valea Alba
Verisorul plateste 50 euro doua camere la Tic-Tac.
Eu nu inteleg cum sa dai in Bacau peste 100 euro chirie pe un apartament, indiferent care ar fi el, cand .. in italia Torino gasesti aceleasi apartamente la acelasi pret si totusi e Torino.,
,Zona Industriala,
Adina: este o chestie foarte ciudata in ceea ce spui tu. Eu stiu care sunt preturile in SUA, Canada, Australia, ca ori am stat pe acolo, ori am prieteni pe acolo. Mai stiu si de Anglia si de Portugalia. De un apartament cu doua camere, situat oriunde vrei tu, adicatelea la mama dracului, doar in ideea sa fie ieftin, nu te poti atinge fara 600-700 de euro, iar daca vorbim de Norvegia sau California, ajungi cam la 2000 pe luna. Asta la minim, ca de obicei e mai sus, si repet, nu la lux, nu in zona curata. Tu imi zici mie, probabil din auzite, ca in Italia, tara industrializata, unde o camera la hotel de doua stele costa usor 100 de euro, ca in Torino ai la dispozitie apartamente sub o suta de coco. Eu zic ca bati campii si am sa pun niste linkuri mai tarziu, cu indemnul colegial sa-ti bagi piciorul in gura (asta este o expresie englezeasca)
Raportul salarii – pret imobiliare este cel mai graitor indicativ, in sensul ca exista o relatie directa foarte clara si care nu da gres. Un apartament bun in SUA costa un milion de dolari, cam o suta de metri patrati, deci cam cat ar castiga un inginer in 13-14 ani. La noi, un inginer castiga usor cam 25 de milioane pe luna, deci 300 pe an, deci cam 4,5 miliarde in acelasi interval de timp. Ca sa mentinem proportia, un apartament in Romania ar trebui sa aiba pretul de 100.000 de euro, in contextul de calitate asemanatoare a constructiei cu cel din Vest (ceea ce este cazul, mai recent).
Ia si calcueaza la salariul mediu din SUA versus Romania si ai sa ajungi la aceeasi proportie, deci pretul corect este pe undeva la suta de mii de coco pentru un apartament din Romania, trei camere, bloc modern (repet, proprietarii din RO, respectiv SUA avand acelasi raport salariu – pret apartament).
Daca sunt in RO si vand apartamentul asta si investesc banii la minima inteligenta, deci fara sa ma strofoc, iau cam 8000 de euro dobanda. Imparte suma asta la 12, iese aproape de 700 de coco pe luna, si vezi cum puii mamicii tale crezi tu ca este normal la cap un proprietar care isi da apartamentul cu 3 camere pe 80 de euro lunar, cand daca l-ar vinde, ar putea castiga de cateva ori mai mult.
Dar hai sa zicem ca apratmentul in care zici ca stai s-ar vinde cu eu stiu, 40.000 de coco, ca doar are trei camere, cam asta este pretul. Pai cu 40.000 pusi la banca, iar usor dobanda de 3000 pe an (incearca la Bancpost, dar sunt si altele), adicatelea 250 de euro PE LUNA. DE CE AS FI TAMPIT SA PREFER O CHIRIE DE 60 DE EURO, CAND POT LUA 250 DE EURO LUNAR PE AVEREA MEA ?!!!
Acum, evident ca in Romanistan, unde piata imobiliara nu este una sanatoasa, bazata pe reguli matematice (cauza fiind poporul retardat), nu prea ai cum sa ceri 100.000 de coco pe un apartament de 3 camere, fie el si nou. Desi in centrul Bucurestiului, pretul la o suta de metri patrati a crescut la vreo 230.000 de euro, cumparatorii fiind din categoria celor care se imbulzesc acum, in vremuri de criza, sa isi traga Rolls-uri.
Problema se reduce, in sa, la ideea ca niste puradei si in fine, persoane care nu le au cu matematica, se baga in ceva ce nu stapanesc – piata financiara. Mai copii, voi daca sunteti rupti in fund de foame, cautati-va o grota pe la marginea orasului, ca este bine si cald chiar si acolo. Eu am prieteni in Bucuresti care castiga cam la 1500 de coco lunar (IT) si platesc fara sa dea din aripi cam la 400 -500 de euro pe apartamente decente, faine, dar care nu sunt poleite in aur. Iar Adina draga, eu cred ca ai un proprietar absolut retardat, daca repet, el poate castiga de cinci ori ori mai mult vanzand dugheana si scotand dobanda de la banca, ca sa nu mai spun de faptul ca din 350 RON, scazi 16% si ajungi cu 300 in mana, deci tu zici, in deplinatatea facultatilor tale mentale, ca un om normal la cap a investit in centrala, mobila, covoare, frigider, bucatarie, gresie, faianta (probabil la vreo 5000 de euro minimum) ca sa dea bogatia asta care se uzeaza, natural in timp, pe cam 60 de euro pe luna. Cum il cheama pe nenea proprietarul asta, ca merita sa-l dam la CNN…
Ah, ce se mai ingramadesc proprietarii sa sustina ca e bine sa platesti cat mai scump si ca e foarte naspa sa dai putin pe o chirie…
Copii, am o veste proasta: bula imobiliara s-a spart si nu se va mai gonfla in urmatorii zece ani.
Pretul nu se formeaza doar in functie de costuri sau de concurenta, ci si in functie de nivelul cererii, de posibilitatile financiare ale cumparatorilor, de nivelul pietei locale, etc.
E frumos pentru voi ca vindeti o chirie de 5-600 de euro in Bucuresti: in Bacau va trebui sa va multumiti cu mult mai putin. Asta e piata de aici si asta e nivelul veniturilor din zona.