20 de ani care au distrus o tara

6
30

Un popor care gandeste nu poate fi supus. O natiune sanatoasa nu poate fi invinsa. O tara care se poate hrani si imbraca din propriile resurse nu poate fi aruncata in lanturi.

Suntem sclavi. In curand nu ne vom mai putea incheia nici la sireturi fara aprobare externa. Ne facem, insa, ca nu vedem si ne ascundem in dosul cartilor de istorie.

Da, inaintasii nostri au avut curaj sa schimbe istoria, s-au sacrificat atunci cand a fost cazul si au plecat capul atunci cand nu aveau sanse sa iasa invingatori.

Astazi, insa, habar nu avem pe ce lume suntem. Nu ne dam seama nici macar ca nu mai suntem stapani peste tara asta.

In 20 de ani ne-am vandut trecutul si ne-am amanetat viitorul pentru un iluzoriu prezent poleit.

Nu faptul ca am cedat suveranitate e o problema, ci faptul ca nu constientizam ca aveam o astfel de problema.

Daca in doua decenii ne-am indobitocit, ce se va intampla intr-un secol?

Avem inca norocul de a avea resurse energetice: avem carbune, avem paduri, minereuri. Avem pamant bun de agricultura, potential hidroenergetic si eolian.

Doar ca minele le-am inchis pentru ca asa ni s-a cerut; pamantul zace necultivat pentru ca altii doresc sa-l cumpere pe nimic si ne consiliaza cum sa-l vindem pe doi lei. Padurile cad sub topoare si le vindem pe bani putini la export si le cumparam inapoi sub forma de mobila scumpa. Potentialul hidroenergetic este speculat de unii in cardasie cu politicienii, rezultatul fiind ca noi platim ca prostii curent scump iar ei isi burdusesc buzunarele.

Inchideti ochii si incercati sa va amintiti cum va imaginati acum 20 de ani ca va arata tara.

Apoi deschideti-i si uitati-va in jur!

6 COMENTARII

 1. Ai mare dreptate, dar ce-i de facut ? Nu de putine ori m-am invinovatit pentru pasivitate, dar, de fiecare data cand m-am gandit in ce fel as putea actiona am sfarsit prin a-mi constientiza neputinta. Fortele ce apasa piciorul care ne calca pe cap sint coplesitoare; au in mana mass-media, clasa politica (a pulii), banci. Si totusi, ce naiba-i de facut ?!

 2. In cei 20 de ani despre care vorbesti guvernele, indiferent de culoarea lor politica, au avut grija ca romanul sa fie cu gandul doar la ziua de maine. Atata timp cat populatia are bani doar ca sa supravietuiasca, intreaga sa activitate cerebrala este directionata spre cum sa ami dramuiasca putinul pe care il are.

  Societatea civila, cea care ar trebui sa fie cainele de paza al democratiei, este inexistenta. In plus, romanii s-au obisnuit sa stea in starea asta letargica asteptand sa decida altii pentru ei si asta e o reminiscenta a comunismului. De ce? PAi pe vremea comunismului daca ciripeai aiurea veneau baietii aia cu masini negre si pupai pamantul daca mai vedeai lumina zilei. Dupa revolutie s-a mers pe pile, relatii, spagi. Daca te agresa/deranja cineva si faceai reclamatie la Politie nu se intampla nimic, ba mai venea ala si iti radea in nas sau te si pocnea. Romanii inca treaiesc in frica si supunere. Inca nu stiu ce e a lor, ce si se cuvine si cand primesc cate ceva nu stiu ce si cum sa faca. Exemplu: alegerile.

  Am mai zis-o si o repet: cat timp romanii nu o sa invete sa nu mai fie condusi ca niste oi si pana cand nu o sa inteleaga ca manifestarile populare sunt cheia punerii la punct al sistemului, tarisoara nu o sa iasa din starea critica. Dar romanii nu ies sa-si ceara drepturile. De ce? Pai daca il vede vecinul/colega/seful/prietenii ca sta cu pancarta in mana in fata unei institutii?

  Hai sa dau un exemplu: Centura Bacaului. Daca toti cei de pe actuala centura dar si locuitorii orasului s-ar aduna pe centura existenta si ar bloca-o legal (!) vreo 3-4-10-20 de zile, cat e nevoie, atunci autoritatile s-ar misca mai cu talent. Cum sa blochezi legal o strada? Pai se insira oamenii unul dupa-altul si traverseaza in pas de melc.

  Sa luam de exemplu combinatul chimic. Polueaza? Bun, ia sa mergem sa protestam in fata Primariei si a Consiliului Judetean. Dar nu o mana de oameni ci cate 3-4.000 odata. Ar mai dormi Primaria in papuci? Dar Garda de mediu?

 3. Asta este Romania…istorie?Ce istorie avem noi…ce am cucerit?Ce am facut noi asa maret?Am platit tribut la Turci sa ne lase in pace…noi avem in singe din trecuturi sa facem P**A mare la altii asta suntem noi romanii…trist!A fost un singur Roman care le-a dat peste nas la toti,dar a fost executat mizerabil!