“Liceul meu e mai bun! Ba al meu! De ce? De aia!”

Ce am observat in seara aceasta la Gala Premiilor Invatamantului a fost faptul ca multe premii la olimpiadele scolare s-au obtinut la Religie. Dupa parerea mea, daca acei elevi ar fi, sa zicem, de la Liceul Catolic, nu ar trebui sa fie o problema. Insa, in momentul in care un liceu cunoscut pentru profilul sau real obtine premii predominant la disciplinele sociale, incepe sa fie o problema.

Nu zic, si premiile la olimpiadele de biologie, limbi straine sau religie sunt importante. Dar parca altul e profilul liceului si parca, in alte timpuri, liceele respective impuscau premii nationale si internationale la matematica si fizica.

Sigur, vremurile se schimba. Natiunea nu mai are nevoie de ingineri pentru ca nu mai are fabrici si uzine si prefera sa importe. Elevii nu se mai chinuie cu algebra si geometria, cu termodinamica sau mecanica fluidelor.

Insa nici cu logica si argumentatia nu se mai chinuie. Mi-am expus punctul de vedere pe Facebook. Si mi s-a raspuns scurt ca, nu conteaza, liceul lor este cel mai bun. Statistici? N-avem nevoie. Stim noi ca e cel mai bun!

Pot sa ma impac fara probleme cu situatia in care un liceu real se umple de premii la disciplinele umane. Dar nu pot sa ma impac in veci cu ideea ca elevii unui liceu care se considera de elita nu stiu sa-si argumenteze ideile.

Si o ultima intrebare: Care este cel mai bun liceu din Bacau?

4 COMENTARII

  1. Absolut nici unul. Deoarece in scoli, in general, inveti sa te supui, inveti ce inseamna autoritatea. Nu mai sunt scoli in care se pregatesc ingineri ( adica scoli in care inveti meserie, excluzand sam-urile ), cum era odinioara. Acum, mergi la scoala, ca sa ai de unde te intoarce, si cand termini, pe diploma ce scrie?

    Imi cer scuze, am cam deviat de la subiect. Cel mai bun liceu din oras? Pai nu pot da un raspuns concret. Cel mai bine ar fi un concurs intre toate liceele si vazut acolo ce si cum. Dar chiar si asa…au grija liceele ” de renume ” sa nu isi pateze imaginea.

  2. Numarul din ce in ce mai scazut de premii la olimpiadele nationale de profil real se datoreaza si faptului ca ministerul a redus drastic numarul acestora incepand cu anul trecut , iar premiile internationale sunt si mai greu de obtinut intrucat exista elevi de la licee particulare care lucreaza doar la ce-i intereseaza , nu sunt stresati la toate materiile , si astfel 4 din 6 elevi ai unui lot national sunt de la un astfel de liceu . Cel putin la matematica , asa sta treaba . Nu neg faptul ca generatiile de elevi sunt din ce in ce mai slabe … Totusi , nu a trecut atat de mult timp de la acele vremuri in care ploua cu rezultate , profesorii nu s-au schimbat si inca lucreaza la un nivel inalt , majoritatea . Problema aici sunt elevii care nu mai sunt interesati de activitati care necesita un asemenea efort intelectual . Si ca sa raspund la intrebarea de la final , eu sustin ca Ferdinand este cel mai bun liceu intrucat are profesori valorosi care lucreaza la un nivel inalt . In plus , este un lucru destul de bine cunoscut faptul ca elevi de la alte licee vin la pregatire la profesorii din acest liceu . Problema pe care a intampinat-o totusi acest liceu in ultimii ani este faptul ca are un renume prost nejustificat , iar elevii din scolile generale stau departe de acest liceu . Astfel , ajung sa intre in acest liceu elevi mediocri si care mai apoi se muta in Alecsandri sau Vranceanu pentru ca nu fac fata , iau note prea mici (cunosc cl putin 10 cazuri care au s-au mutat in aceste licee pentru a avea medii mai mari ) .