Flavius trebuie sa auda

  Din resturile adunate de la groapa de gunoi, Adrian Docuţa şi-a încropit o coşmelie la marginea satului băcăuan Letea Veche.

  Între pereţii strâmbi şi îngheţaţi bocnă, şi-a adus nevasta încrezător şi dornic să-şi facă un rost în viaţă.

  Apoi, în fiecare an, s-au născut cei cinci copilaşi ai lor. Nu l-a speriat nici numărul lor, nici teama că-ntro zi n-o să aibă cu ce o să-i hrănească. A sperat că, atâta timp cât timp e sănătos şi poate munci, viaţa va fi mai uşoara pentru el şi pentru familia lui.

  N-a fost aşa, dincolo de sărăcia în care trăiesc, mai are o durere care-i macină sufletul : unul dintre copii nu aude şi nici nu nu vorbeşte. Link

  4 COMENTARII

  1. Pana la urma, cine este cel mai mare vinovat ?
   Nevasta omului, ca s-a maritat cu un sarantoc in loc sa fi facut o scoala, iar copiii ei sa fi avut ce manca si unde sta ?
   Insusi sarmanul acesta, ca in loc sa lupte si sa lase facutul copiilor pentru vremuri coapte, a preferat sa dea din fund pe frig si acum sa se planga ca ii este greu ?
   Parintii celor doua personaje, pentru halul in care i-au crescut, obligand soarta sa fie rea cu ei ? (sau mai bine spus NU i-au crescut)
   Primarul, ca nu le-a dat o casa, o garsoniera, ceva, asa cum ar fi facut nenorocitul acela de Ceausescu ?
   Noi, astia de am construit un capitalism stramb, in care oameni sarmani de genul acesta nu au nicio sansa la un serviciu decent ?
   Tu, ca ai postat pe site stirea si ne-ai oripilat cu aceasta poveste care pare decupata din stirile Televiziunii Nationale din Congo ?
   Basescu si cu udrea lui, care din jilturile aurite hahaie si dau din coada, scuipand pe nari spurcaciuni impotriva celor multi si goi ?
   Sau poate marele Sfant Daniel cu tot cu biserica lui care in zilele astea e la cersit de lovele, in vreme ce iata, sarmanii Bacaului se zvarcolesc in frig si intuneric ?
   Sau poate ca eu insumi, cel care am votat stramb de atatea ori si tot de atatea ori, nu i-am scuipat in fata pe mitocanii care m-au tradat si au populat tara mea cu astfel de nenorociti infometati ?

   Cine sa fie vinovat de ceea ce i se intampla copilului acela care nu aude si nu vorbeste ?

   Si ma intreb daca nu cumva sarmanul copil este cel mai copt la minte dintre noi toti. El, cel care nu vorbeste… pentru ca daca ar vorbi, ar fi tot degeaba, in van, inutil. Cu cine sa vorbeasca, atunci cand toti suntem surzi ? Si nici nu aude, sarmanul copil. pentru daca ar auzi, tot nu i-ar fi de folos. E la fel ca noi toti, milioanele de romani surzi si muti. Numai ca noi, ceilalti, in loc sa ne compatimim pe noi insine, ne gandim cu pietate la copchilasul acela gol. E nascut in epoca Basescu, oameni buni. Este nascut liber. Este nascut in Uniunea Europeana !
   Intrebarea e la ce i-au folosit toate astea, daca tot nu stim a cui e vina halului in care traieste.

  2. Caritatea e una, fenomenul este alta. Si in tarile super industrializate, si nu ma refer aici la paupera Italie, exista cersetori. Nu tigani, ci localnici. Scotand din discutie cazul Statelor Unite, unde efectiv sunt milioane de sarantoci lipiti pamantului, in tari civilizate si prospere, exista “homelesi” care au ales de buna voie sa faca treaba asta. Sa traiasca sub cerul liber. Indivizii sunt pasnici, au chiar o lumina aparte pe chip, dovada ca simt ei ceva special neavand stresuri cu cartile de credit si serviciul, dar primesc atunci cand accepta si masa, si adapost, si haine.
   La noi, saracia este un fenomen national, o stare cangrenara. Chestia asta cu ajutatul unor cazuri de genul celui descris aici nu rezolva decat temporar situatia unei singure familii. A, daca statul s-ar implica si i-ar ajuta, prin orice mijloace exista la indemana, pe cei doi parinti sa MUNCEASCA, sa aiba painea lor, atunci s-ar schimba situatia. Daca statul sau de ce nu, biserica, ar cauta sa investeasca resurse pentru ca odraselele acestui cuplu sa poata invata si creste normal, ar fi altceva. Macar nu s-ar perpetua ciclul saraciei endemice.
   Asa, du-te tu cu o mie de lei la oamenii astia, si peste un an viziteaza-i, sa vezi care este progresul. Teoretic, sansele cele mai mari sunt sa mai aiba un copil facut la betie, cu trascau cumparat din banii aia pe care i-ai dat tu pomana.