Casa Sterian valoreaza 250.000 de euro

Primaria Bacau a decis sa nu-si exercite dreptul de preemptiune in privinta Casei Sterian, monument istoric, scoasa la vanzarea de proprietar, firma de arhitectura Vanel Exim, cunoscuta pentru proiectarea Catedralei din Bacau sau pentru ca a castigat proiectul Catedralei Mantuirii Neamului.

Cladirea a fost cumparata cu 350.000 de euro, in 2010, de la Grup Termloc SA si a fost propusa spre cumparare Primariei Bacau contra sumei de 250.000 de euro, oferta refuzata de municipalitate.

Este interesant, insa, ca acum cativa ani, Primaria a fost la un pas sa cumpere Casa Patrascanu, ce-i apartine lui Sorin Ovidiu Vantu contra unei sume de circa 600.000 de euro, insa a renuntat brusc si fara nici un fel de explicatii.

Acum cateva luni am vazut ca se lucra la renovarea Casei Sterian. Nu stiu daca lucrarile s-au incheiat, insa, oricum, ar fi foarte interesant o sedinta foto in interior.

Casa Sterian a fost construita prin anii ’20 de arhitectul George Sterian, intemeietor al scolii romanesti de arhitectura, fost deputat de Bacau si arhitect-sef al primariei orasului. El a proiectat, intre altele, Cazinoul din Slanic Moldova si a restaurat Biserica Precista din Bacau si a realizat planul de sistematizare al orasului Tg Mures.

2 COMENTARII

  1. Daca as fi primar, eu as lua Casa Sterian. As renova-o si as transforma-o fie in boutique hotel, fie in han sau orice destinatie i-ar fi mai apropiata in functie de arhitectura. Cu siguranta ca Primaria nu si-ar scoate banii din profitul obtinut, dar rolul unei primarii este si de a pastra valorile arhitectonice. Si asa Bacaul sta prost la capitolul cladiri istorice…

  2. eu am intrat in acest monument istoric totul e schimabat acum doua trei zile am vazut casa sterian si am vazut a face in casa
    acuma in casa sterian este altfel
    primadata cand am intrat cu prietenii mei de varsta mea care au la fel ca mine 11 ani eu am 11 ani si am intrat am vazut un zid am iesit dein camera aia cu zidul si iarasi am intrat si am vazut ca nu mai era zidul acela
    am vazut umbre scria cu creta singur pe pereti se auzeau voci se aratau fantome casa sterian a costat 250.000 de euro