Ultima solutie: involutie. Absolventii slab pregatiti nu sunt lasati sa se inscrie la Bacalaureat ca sa nu strice media promovarii

Confruntate cu rezultatele dezastruoase la examenele de Bacalaureat din ultimii ani, conducerile liceelor din intreaga tara au gasit solutia la aceasta problema: elevii cu rezultate proaste la simulari sau care sunt stiuti ca nu prea au pus burta pe carte sunt descurajati sau chiar impiedicati sa se inscrie la sesiunea din aceasta vara.

Se spera ca, in acest fel, procentul celor promovati la examenul de Bacalaureat sa creasca si sa inlature sabia lui Damocles care atarna deasupra capetelor unor directori, mai ales ca Ministerul educatiei a amenintat cu niste represalii la adresa unitatilor de invatamant cu probleme.

Am inteles ca la Colegiul Tehnic NV Karpen s-ar fi intamplat asa ceva. La Karpen s-ar fi inscris la Bac doar 105 din cei 207 absolventi, ceea ce ar confirma aceasta teorie. Exista informatii ca si la alte licee din Bacau s-ar fi luat aceleasi masuri.

10 COMENTARII

  1. NU este corect! Ascundem astfel lipsa acuta de organizare din institutiile de invatamant, proasta orientare a profesorilor si parintilor catre actul educational, si lipsa de expertiza reala a managerilor din institutiile de decizie. Dincolo de asta este ilegal, adica anticonstitutional!

  2. Dar poate elevii aia sunt capabili la clasa sa scoata un 6, dar bacul deja presupune mai mult decat sa dai un test sau sa fii ascultat din lectia de zi.. adica hai sa fim seriosi. Nici profesorii nu se pot baza pe faptul ca “poate” elevul X va lua 6 in bac la materia lui ca sa treaca.

  3. Mi se pare anormal si este, da, ilegal sa impiedici un elev sa se inscrie la examen odata ce el are media generala de absolvire a liceului, incheiata. Nu gasesc insa nici anormal, nici imoral, nici ilegal sa sanctionezi acolo unde este de sanctionat. Adica da, daca un elev este atat de slab pregatit, n-ai decat ca tu, profesor, sa-ti faci datoria si in urma unei evaluari corecte sa nu-l promovezi la un obiect sau altul. Pe principiul, hai sa-i trecem pe toti ca merita sau nu, s-a ajuns unde s-a ajuns, in fond, adica la rezultatele stiute. Profesorul – iar parintele trebuie sa fie constient de asta si sa-l faca si pe copil constient – are la indemana note de 1-10 tocmai pentru a putea face o evaluare a elevului. Se doreste doar ca ea sa fie corecta.

    Sa ne amintim ca elevi de clasa a XII-a care au avut medii de absolvire a liceului de la bune in sus au obtinut rezultate dezastruoase la Bac in anii anteriori. Mai mult, au obtinut pe linie note intre 1-5 la Bac… Cum se poate explica asta decat, in cea mai mare parte, printr-o evaluare incorecta la clase a elevilor?

    Pana una alta, bafta tuturor!