Capitalismul se bazeaza pe existenta proprietatii private. Constitutia noastra actuala chiar garanteaza proprietatea si, teoretic ar trebui ca fiecare proprietar sa fie stapan pe bunul sau. Dar, lucrurile se schimba.
Pentru ca au decis ca au nevoie de resurse. In cazul Romaniei, este vorba de resursele aflate sub pamant: carbune, aur, gaze.
Asadar, sa spunem ca o companie – straina, evident, doreste sa concesioneze un perimetru pentru a extrage resursele din subsol. In momentul de fata, compania ar trebui sa negocieze cu fiecare proprietar de teren, sa-i cumpere pamantul. E dificil: romanii au o pasiune pentru pamantul lor; nu-l parasesc cu una cu doua. Iar cei care vor sa exploateze inca nu pot, deocamdata, sa trimita, ca la ei acasa, banditi sa alunge oamenii. Si nici n-au nevoie.
Pentru ca investitorii au convins Guvernul sa modifice legea mineritului astfel incat compania sa solicite si sa i se aproabe foarte rapid exproprierea terenurilor.
Daca veti citi motivele pentru care se insista pentru schimbarea legii, o sa va cruciti. Veti vedeea ca totul este subordonat interesului investitorului. Ce descarcare arheologica? Cercetarea se poate face numai primavara si toamna si blocheaza investitia! Certificat de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol? E redundand, dom’le, nu mai e nevoie!
Cititi aici expunerea de motive.
Totusi, nu-si da seama nimeni de contradictii? Pe de o parte, Occidentul face presiuni pentru retrocedarea marilor proprietati nationalizate de regimul comunist, pe motiv ca e vorba de proprietate privata si cu asta nu te joci! Pe de alta parte, acelasi Occident face alt tip de presiuni pentru ca proprietatile particulare sa poata fi confiscate de stat si concesionate unor companii care sa le exploateze…