Seful Garzii Financiare crede ca farmaciile exagereaza cu adaosul comercial

Intr-o interventie in cadrul Comisiei de Dialog social de saptamana trecuta, seful Garzii Financiare Bacau, Romeo Fratila, a spus ca i se pare prea mare adaosul comercial practicat de farmaciile din judet, adaos care ajunge si la 600%. Fratile crede ca acest plafon ar trebui plafonat.

Ideea nu e rea si nici nu este noua. Doar ca e prima data cand aud ca vinde din partea unei institutii a statului. Si nu orice institutie, ci una care stie ce bani se misca prin tara.

Pana acum nimeni nu a avut curajul sa denunte mafia medicamentelor. S-a mai spus cate ceva pe ici – pe colo. Dar nimeni nu a luat taurul de coarne si sa incerce sa explice de ce, in ciuda faptului ca Statul cheltuie sume din ce in ce mai mari pentru compensarea medicamentelor, populatia este tot mai bolnava si cu acces limitat in farmacii.

Nimeni nu a cercetat triunghiul distribuitori-medici-farmacisti care forteaza bolnavii sa cumpere medicamentele cele mai scumpe din farmaciile cu adaosul comercial cel mai mare. De cate ori nu vi s-a indicat de catre medic sa mergeti la o anume farmacie pe motiv ca acolo “e mai ieftin”? Ati verificat? Eu am facut-o si la farmacia indicata de medic pentru o ruda, medicamentul era, cred, cel mai scump din oras.

Rezolvare nu am pentru aceasta problema. Dar o semnalez pentru ca trebuie luata in considerare. Pentru ca e inuman ca speranta de viata a unui om sa depinda de dimensiunea buzunarelor unor medici sau farmacisti.

Si ei sunt doar varful aisbergului. Pentru ca cei care fac cartile si care iau grosul profitului se ascund de ochii lumii.