Bac-ul cu mascati. Am mai vazut filmul asta

Dupa repetitiile din anii anteriori, spectacolul “Bac-ul fraudat” s-a jucat anul acesta si la Bucuresti, ca sa nu mai faca eforturi prea mari televiziunile si sa poata transmite in direct toti. Acum vreo trei ani vedeam acelasi spectacol la liceul Vlahuta din localitatea bacauana Podu Turcului. Si atunci erau saltati zeci de profesori cu mascatii, se anuntau descoperirea a sute de plicuri cu bani, se anuntau descinderi, ce mai, spectacol in toata legea.

Dupa ce s-a risipit fumul, am ramas cu cativa condamnati, niste destituiri si cateva sute de lei confiscati. Linistea s-a asezat iar lucrurile au reintrat in normal. Show-ul se terminase, regizorii plecasera, actorii isi terminasera rolul.

Ce s-a intamplat astazi in Capitala va avea acelasi final. Nu exista nici o proba ca s-ar fi fraudat Bac-ul, exista doar suspiciuni pentru “mici atentii” care sa inmoaie inimile supraveghetorilor. Dar, ca de obicei, subiectul a fost confiscat politic si pot sa pun pariu ca toata saptamana, pana se va castiga Marele Premiu la Loto, se va dezbate daca examenul trebuie reluat sau nu. Subiectul este, fara indoiala, demagogie curata; insa e o gura de oxigen pentru PDL-ul surprins in offide in ipostaza de partid de Opozitie.

Acum sa nu ne facem iluzii si sa credem ca pe vreunul din cei care apar la televizor ii doare inima de rezultatele examenului sau de soarta Bacalaureatului. Totul e doar o prosteala pe fata. Ca si spectacolul regizat de autoritati.

Mai discutam peste un an, cand trei sferturi din cei ridicati astazi vor fi exonerati de vina.

Vor fi mandrii posesori ai unor verdicte de “nevinovat” in cazul fraudarii Bac-ului, dar care nu le vor mai folosi la nimic. Pentru ca viata lor va fi fost deja distrusa de spectacolul televizat.