Mai putini dar mai destepti? Oare?!

Rezultatele recensamantului sunt ca in bancul ala cu faptul ca, in ciuda cresterii populatiei planetei, cantitatea de inteligenta ramane constanta. Doar ca pe invers: desi populatia tarii a scazut cu 13 procente fata de decembrie 1989, ponderea romanilor care au terminat o facultate a crescut de la 5,2 la 14,4 la suta.

Asta e bine? Teoretic, da. Practic… Vi se pare ca romanii sunt mai inteligenti daca au absolvit o facultate? Vi se pare ca fac alegeri mai bune, ca stiu sa voteze, ca stiu ce sa cumpere, ca au idee ce vor sa faca cu viata lor?

Nu! In ciuda faptului ca aproape 15 la suta din populatia tarii a terminat o facultate, romanii sunt mai prosti decat in 1989, per ansamblu. Nu mai au cultura generala, nu mai stiu sa citeasca, nu stiu sa poarte o conversatie si sa argumenteze intr-o disputa.

Cantitatea de inteligenta o fi constanta, dar impartirea ei nu se face in mod egal. Matematic, asta inseamna ca aia de-au plecat din tara sunt mult mai destepti decat aia care au ramas!

2 COMENTARII

  1. Concluzia este una axiomatica!

    Lipsa culturii si scaderea IQ-ului au implicatii care duc mai departe de procesul electoral. Indobitocirea marii mase de oameni duce la usurinta manevrarii lor, la transformarea acestora in fiinte inerte si inapte. O fiinta care nu are cultura, nu poate si nu stie sa viseze. Nu poate gandi idealist si nu se poate conduce pe sine, ca sa nu mai vorbim de condus pe altii.

    De ce ne-am indobitocit? Pentru ca din dorinta de “a fi bine” si din cauza incapacitatii de a plati dascalii asa cum se cuvine, guvernele au scazut nivelul invatamantului la nivelul inceputului de secol XX. Aceasta scadere modifica nu doar gradul de educatie (acces mai facil la studii universitare) si nivelul de cunostinte (in sens negativ) ci si mentalitatea elevilor. Daca pentru o nota de 7 sau 8 nu trebuie sa faci mai nimic, in viata vor socoti ca e la fel. Si uite asa ajung sa aiba facultate si-i vezi in Anglia la bancomate sau lucrand la drumuri, la turnat asfalt. A nu se intelege ca e rusinos sa muncesti, dar sa termini o facultate si sa ajungi sa tragi la lopata, asta mi se pare o pierdere de timp, bani si viata.