
Politicienii cu un bogat simt al patriotismului local ar face bine, inainte sa mai laude virtutile economice ale judetului Bacau, sa citeasca atenti concluziile recensamantului din 2011. Bacaul nu mai este decat o palida umbra a ceea ce a fost candva: in zece ani judetul a pierdut o populatie echivalenta cat de doua ori populatia Onestiului, e pe locul doi pe tara in privinta scaderii populatiei urbane si are un raport invers fata de media nationala in privinta ponderii scaderii populatiei urbane in total populatie.
Judetul Bacau are cea mai mare pierdere de populatie din tara fata de recensamantul din 2002: 90.455, este pe locul 15 ca numar de persoane care locuiesc in mediul urban si pe locul 5 ca numar de persoane care locuiesc in mediul rural.
Fata de 2002, populatia urbana a scazut cu 18,13 la suta, fata de o medie nationala de numai 5,04 procente, in vreme ce populatia rurala a scazut cu 8,22 la suta fata de media pe tara de 9,59 la suta. Cu alte cuvinte, populatia urbana a scazut mai mult in judetul Bacau decat populatia rurala in raport cu media nationala. Rezulta ca avem factori specifici care au determinat o pierdere importanta de populatie din orase.
In vreme ce raportul national este de 63,04% scadere a populatiei rurale si 36,96% scadere a populatiei urbane, in judetul Bacau este fix invers: 65,42 din scaderea populatiei s-a facut pe seama mediului urban restul de 34,58 de procente fiind scadere de populatie din mediul rural.
In 2002, municipiul Bacau era pe locul 12 pe tara in privinta numarului de locuitori, cu 175.500; la recensamantul din 2011 era pe locul 15 cu 144.307.
Fata de 2002, municipiul Bacau este pe locul sase pe tara in privinta scaderii de populatie, pierzand 31.396 de locuitori, un procent de 17,77 la suta, situand-ul pe locul cinci pe tara in privinta scaderii relative.
Cu 57.340 de locuitori documentati oficial ca fiind plecati pe termen lung in strainatate, judetul Bacau se situeaza pe PRIMUL loc in tara in privinta imigrantilor. 7,88 din cei plecati in strainatate pe termen lung sunt din Judetul Bacau. Si asta este cifra oficiala, care s-a putut documenta prin declaratiile rudelor; dar trebuie sa luam in calcul faptul ca sunt persoane care au plecat cu intreaga familie si despre care nu s-au putut strange informatii statistice.
41.870 din cei 57.340 bacauani plecati in strainatate pe termen lung au plecat in Italia. La mare distanta se afla cacdestinatie Regatul Unit (4.372), Spania (4.314), sau Germania (1.016).
Concluzia este fireasca: dezindustrializarea masiva a judetului a contribuit la pierderea populatiei. Inchiderea marilor fabrici din Bacau si Onesti a determinat migrarea masiva a orasenilor spre mediul rural si/sau in strainatate. Populatia ramasa este imbatranita (in special la tara), bolnava si slab educata.
Daca nu se schimba variabilele, peste zece ani situatia va fi si mai dificila, pentru ca din punct de vedere demografic, o populatie tanara tot mai putina va trebui sa sustina o populatie neproductiva tot mai numeroasa.
Deja, in privinta acestui raport stam foarte prost, mai prost decat media nationala: in vreme ce la nivelul tarii raportul de dependenta demografica (numarul persoanelor sub 15 ani si peste 65 care revin la 100 de persoane apte de munca -15-64 de ani) este de 47,0, in judetul Bacau acest raport este de 52,7, in crestere.