Dam un regat pentru un rege?

8
22

Un om a murit intr-o statiune din Turcia iar rudele sale nu-i pot lua corpul pentru ca n-au platit factura la spitalul in care a fost internat. Rudele omului respectiv solicita acum sprijinul statului roman pentru plata facturilor, valoare care se invarte in jurul unor sume de ordinul sutelor de mii de euro, dupa cum se aude.

Acum, omul respectiv nu are nici o vina ca face parte dintr-o etnie cuimagine proasta in privinta contributiilor la asigurarile sociale si, in general, a oricaror plati la buget. Nu stim nici daca el a platit CAS, taxe si alte dari la stat.

Insa, chiar daca ar fi platit, suma este prea mare pentru a fi achitata de la buget. Daca era o problema de viata si de moarte, era altceva. Daca banii astia ar fi putut salva viata unui om, poate altfel judecam problema.

Dar sa irosesti o asa suma doar pentru a putea face o inmormantare, mi se pare deplasat. mai ales, in conditiile in care Guvernul taie finatari ale programelor de sanatate, taie medicamente sau face plati cu greu.

Dar nimic nu le impiedica pe rudele omului respectiv sa puna mana de la mana si sa stranga banii necesari. Sa apeleze la prietenii cu masini bengoase si cu kile de aur la gat care practica sportul national al tragerii in piept a statului neplatind contributiile. Eu cred ca in cateva zeci de minute s-ar strange banii necesari repatrierii defunctului.

8 COMENTARII

  1. Ziceau ăștia ieri pe la Tv și pe site-uri că se preconizează ca la înmormântare să participe vreo 150.000 de persoane… (!?) Oare chiar s-or aduna atâția? Vom vedea.
    Dar dacă ar face o chetă și ar „cotiza” numai ăștia cu 2,5 dolari de fiecare s-ar acoperi suma imediat și încă ar mai rămâne. Oricum pentru ăștia care au palate, kilograme de aur, posesori de merțane, Ferrari-uri și alte „trabanturi” dintr-astea 2,5 dolari nu înseamnă nimic.
    Au bani de pomeni pentru o lună de zile dar nu au pentru factura de la spital… Să fim serioși…
    Au mai murit multe persoane de valoare din România. Și nu mă refer aici la „valoare” așa cum este considerată de unele etnii… Nu am auzit ca la moartea lui Sergiu Nicolaescu, a lui Adrian Păunescu și alții să ceară cineva ceva de la statul român. Da, ei au decedat în țară, dar totuși…

  2. Eu personal nu sunt de acord. Din mai multe motive:

    1. Cadavrul nu va fi tinut in morga 100 de ani. Eventual il vor incinera sau ingropa undeva de unde poate fi deshumat.
    2. Ce asigurari sociale sau alte contributii a platit ca sa aibe dreptul la alocari de la buget?
    3. E un tigan, nu un om. Am mai zis-o de 1000 de ori. Ii urasc si mi-e sila de ei.
    4. Conform carei legi se vor aloca banii? De ce? Unde scrie? 😉

  3. Daca este sa vorbim fara patima, chestiunea este simpla. In spatele imaginii tabloidizate a lui Cioaba ca multimilionar etc etc, sta crudul adevar – atat el cat si multi alti tigani cu pretentii de mari bogatasi sunt, de fapt, cam la fundul sacului. Cioaba nu degeaba era in Turcia. Daca era baiat destept, isi cumpara o asigurare medicala, pentru ca nu trebuia ca el sa plateasca, ci firma de asigurare, asa cum se intampla cu milioane de turisti din lumea asta. Deci o data zgarcenie, a doua tampenie cat casa si a treia se numeste rupt in cur de foame. Ca are lanturi de aur, e altceva, sa si le vanda, corect. Dar nu are cash.
    Ce mi se pare foarte grav este, insa, faptul ca presedintele tarii apeleaza la resurse publice ca sa il ajute pe acest individ. Bradisteanu nu a plecat pe banii lui in Antalia, si poate nu ati retinur, dar un avion SMURD de transport era pregatit la Bucuresti ca sa transporte grasanul acasa, in cazul in care Bradisteanu dadea OK-ul. Bani de bani din buzunarl nostru, pe care acest presedinte anject isi permite sa ii aloce pentru un presupus rege.
    Nu-l iubesc pe Ponta, dar reactia lui a fost normala. Banii publici nu se negociaza.

  4. Catalin, bati campii. Eu de cate ori am plecat in strainatate, am luat full coverage, si include orice interventie, chit ca nu am deloc o varsta care sa ma faca sa ma tem. Dar paza buna trece primejdia rea, urgenta e una, dar se poate, teoretic, sa ai alte probleme mai grave si sa apara acolo necesitatea unui trarament. De altfel, e de ajuns sa-ti platesti calatoria cu Amrican Express Gold, ca nu mai ai nicio grija. . Altfel, cum iti inchipui ca ar circula anual zeci de milioane de turisti varstanici din occident, care pleaca in cele mai exotice destinatii ???

  5. @South+Park: am avut un incident in 2009. Ma aflam cu treburi la Roma si aveam asigurare medicala de calatorie (nu mai retin denumirea exacta). Mi s-a facut rau si a trebuit sa merg la un spital de urgenta. Si ce sa vezi? Cei de la acel spital au inceput sa rada cand s-au uitat la polita mea de asigurare facuta la o firma respectabila din Romania. Am fost nevoit sa platesc 60 euro pentru consultatie si parca 15 euro pentru niste pastile si o perfuzie, cam 75 de euro pentru 2 ore cat am stat la acel spital. Iti dai seama ca firma de asigurare nu mi-a rambursat niciun ban pe chitantele de la acel spital, ei considerau ca trebuia sa primesc asistenta medicala gratuit. Cum spitalul nu imi luau in considerare polita de asigurare si pus in fata faptului implinit, am platit sumele cerute. De atunci nu imi mai fac asigurare de calatorie cand ies din tara.
    Ca sa revin la subiectul in discutie, noi, sau cel putin eu nu stiu ce fel de asigurare medicala avea omul dar ma indoiesc ca o asigurare de calatorie acopera o interventie la inima pentru a monta nu stiu ce dispozitiv. Daca nu ma insel, fiul decedatului a zis ca si platit un avans vreo 15.000 $ spitalului si ca va achita si restul. Deci nu saraceste statul cu moartea regelui inchipuit.

    PS. 1. Iti doresc sa nu ai niciun indicent in strainatate, nu de alta dar poate ai ghinionul ca asigurarea sa nu-ti acopere cam ce trebuie.
    PS. 2. Campii nu-i mai bat demult.