Saramura de pastrav ca la Slanic Moldova

In primul si-n primul rand, am aflat ca o saramura de pastrav nu se face cu bulion, ci cu rosii proaspete. Constantin Rosculet, patronul pastravariei de la Slanic Moldova ne-a explicat clar acest lucru. N-a vrut sa ne spuna toate secretele retetei, dar am aflat cate ceva interesant.

Asadar, omul, care a creat si perfectionat o seama de retete pe baza de pastrav, de la bors de pastrav, bors cu perisoare de pastrav pana la chiftelute de pastrav sau pastrav afumat in cetina de brad, are niste secrete. Care merg de la timpul cat sta pestele pe gratar si cat de iute e focul, pana la ingredientele saramurii.

Ce am vazut si pot sa dezvalui este ca dupa fiecare rand de peste se punea un strat de rosii si unul de verdeata iar, la final, niste rosii zdrobite peste care s-a turnat o zeama secreta. Dupa ce s-a turnat zeama fierbinte, s-a inchis focul la saramura si s-a pus capac.

Timpul standard de asteptare cu capacul pus pe oala este “cat se face o mamaliga”, insa, daca nu va e chiar foarte foame, e bine sa asteptati cam o ora.

Si un mic secret pe care trebuie sa-l stiti: e bine sa aveti la indemana multa-multa mamaliga. Pentru ca saramura cere asta.