Pentru Nelu Talpa din cartierul bacauan Gheraiesti viata s-a schimbat in urma cu doi ani. Un infarct l-a pensionat inainte de vreme. O viata intreaga fusese inginer mecanic si s-a trezit ca are dintr-o data timp berechet la dispozitie.
Ca sa si-l umple, s-a apucat de agricultura. Pe jumatate de hectar si-a facut livada, solariu si gradina de flori. La inceput, cum s-a priceput. Pe parcurs, a inceput sa-i traga de limba pe unii si pe altii. Si a inceput sa experimenteze. A inceput sa altoiasca, sa caute samanta mai buna, sa o selectioneze. Nu foloseste chimicale – nici ingrasaminte si nici pesticide. Daca ii cade un fruct din copac, asta este, nu merita sa fie pastrat.
Din jumatatea sa de hectar, Nelu Talpa a ajuns sa hraneasca si rudele si vecinii si pe cine mai doreste. Nu cere bani pentru ca, zice el, e pacat sa incerci sa te imbogatesti cu ce-ti da Dumnezeu.
Asa a ajuns vestit pentru rosiile sale. Zilele trecute a cules una de peste un kilogram. Soiul se numeste „Creata de Suceava” si spre deosebire de rosiile importate, are foarte multa pulpa si iese foarte mult suc din ele.
Ultima „nazdravanie” este un tufis de smochin, care, anul acesta a intrat pe rod. Acum se gandeste cum sa faca sa protejeze fructele de frig.
Se uita cu durere la livezile lasate in paragina si il bate gandul, uneori, sa mearga la proprietarii lor si sa le ceara voie sa ingrijeasca el copacii. Pe gratis, numai sa nu se mai prapadeasca bunatate de fructe.
In acest timp, magazinele din tara sunt pline de fructe si legume importate. Pline de chimicale, fara gust si piperate ca pret. Iar soiurile romanesti, pentru care s-au cheltuit bani si munca se pierd.