Eu cred ca ne aflam in plin Kafka. Carevasazica, niste oameni au obtinut venituri. Conform legii de la acea data, nu aveau contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, si, deci, nu beneficiau de servicii medicale gratuite si nici nu datorau o contributie, neexistand un contract intre ei si CAS.
Mai tarziu, vin niste legi care spun ca, ghinion, trebuie platite contributii pe banii aia si daca nu ati platit, iarasi ghinion, va calculam penalitati de intarziere. Rezultatul a fost ca datoria catre CAS era mai mare decat venitul obtinut de oameni.
Vine Curtea Constitutionala si spune ca nu e corect sa iei contributii mai mari decat venitul si, deci, prevederea este neconstitutionala. Si asta in doua randuri, in 2010 si 2011.
Ne aflam in 2013 si sunt sute de bacauani care au primit somatii de plata conform unor articole de lege declarate neconstitutionale!
Iar asta o spune reprezentantul Avocatului Poporului. Pentru ca sa scape de datorii, ei trebuie, acum, sa se adreseze instantei. De ce, insa, cetatenii sunt obligati sa apeleze la instanta pentru a indrepta o problema?
Iata o intrebare care cere un raspuns din partea birocratilor. De ce, daca prevederea este declarata neconstitutionala, se mai emit, inca, decizii de impunere in baza acesteia?