Decizie finala in Dosarul Bancii Transilvania Bacau:

Conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, zilele trecute, Inalta Curte a dar ultimul verdict in celebrul dosar al Bancii Transilvania din Bacau:

Prin decizia penală nr.3326 din 30.10.2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală
a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpata BUJENIŢĂ GENOVICA, persoană fără calitate specială, la pedeapsa închisorii de 10 ani pentru infracţiunea de înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 5 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul PROSIE ADRIAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa închisorii de 3 ani şi 4 luni cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe grave. instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul DAMIAN CIPRIAN – MIHAI, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Condamnă pe inculpatul DAMIAN CIPRIAN – MIHAI, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul PÎRÎIAC ALEXANDRU, persoană fără calitate specială, la pedeapsa Condamnă pe inculpatul sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe grave.
Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 2 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul DAMIAN VASILE, persoană fără calitate specială, la pedeapsa 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată pe durata unui termen de încercare de 3 ani.

Condamnă pe inculpata NEGOIŢĂ CARMEN-MIHAELA, director Banca Transilvania – Sucursala Bacău, la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave în formă continuată. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 5 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul STANCIU CIPRIAN, şef serviciu credite – Banca Transilvania Bacău, la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 3 ani, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul CIOINEA TIMONA, şef contabil în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa principală de 2 ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 1 an, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpata MOROCA IOANA-SIMONA, consilier juridic în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa de 2 ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 1 an, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpatul PRICOPOAEA GEORGETA, moderator credite în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa de 2 ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave. Instanța a mai interzis inculpatului, pe o durată de 1 an, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnă pe inculpata HERMEZIU CRISTINA-ADRIANA, moderator credite în cadrul Băncii Transilvania Sucursala Bacău, la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 8 luni pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe grave.

Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor: NEGOIŢĂ CARMEN-MIHAELA, CIOINEA TIMONA, STANCIU CIPRIAN, MOROCA IOANA-SIMONA ŞI PRICOPOAEA GEORGETA pentru săvârşirea infracţiunii continuate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece s-a împlinit termenul de prescripţie specială al răspunderii penale.
Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor BUJENITA GENOVICA, BUJENITA VIOREL, PROSIE ADRIAN, DAMIAN VASILE, DAMIAN CIPRIAN MIHAI, LUPUSELLA (FOSTA RAU) MIHAELA, VRÎNCEANU GETA, BUFNILA CORNELIU SI PÂRÂIAC ALEXANDRU, cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de a prezenta, cu rea-credinţă, acţionarilor/asociaţilor o situaţie financiară inexactă sau cu date inexacte asupra condiţiilor economice ale societăţii, în vederea ascunderii situaţiei ei reale, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Totodată instanţa a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaţilor Stanciu Ciprian, Pricopoaea Georgeta şi Hermeziu Cristina Adriana cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de prezentare, cu rea-credinţă, acţionarilor/asociaţilor o situaţie financiară inexactă sau cu date inexacte asupra condiţiilor economice ale societăţii, în vederea ascunderii situaţiei ei reale, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

Obligă inculpaţii la plata despăgubirilor civile către partea civilă Banca Transilvania Cluj – Napoca, Sucursala Bacău, după cum urmează:
1. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona şi Pricopoaea Georgeta, în solidar, suma de 234.585,42 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
2. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona şi Pricopoaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 428.888, 68 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012, din care în solidar şi cu inculpatul Damina Ciprina Mihai suma de 9.000 lei;
3. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Moroca Ioana-Simona şi Hermeziu Cristina Adriana, în solidar, la plata sumei de 202,157, 84 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
4. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Moroca Ioana-Simona şi Pricopaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 63.912,56 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
5. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Damian Ciprian Mihai, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona şi Moroca Ioana-Simona, în solidar, la plata sumei de 168.788,91 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
6. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Pîrîiac Alexandru, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Moroca Ioana-Simona şi Hermeziu Cristina -Adriana, în solidar, la plata sumei de 93.390,05 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012;
7. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona şi Pricopoaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 411.835,28 lei, din care în solidar şi cu inculpatul Damian Ciprian Mihai, suma de 1.500 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii până la data de 25.05.2012; 8. inculpaţii: Bujeniţă Genovica, Damian Vasile, Negoiţă Carmen-Mihaela, Cioinea Timona, Stanciu Ciprian, Moroca Ioana-Simona şi Pricopoaea Georgeta, în solidar, la plata sumei de 408.567,84 lei, debit calculat cu dobânzile legale şi celelalte accesorii.

DEFINITIVĂ