La ce ne trebuie Aparare?

Ca si economia sau agricultura tarii, armata Romaniei o duce din ce in ce mai bine. In statistici si in comunicate oficiale.

Nu e ceva nou. E meteahna veche a politicienilor romani sa se culce pe o ureche si sa se increada in litera tratatelor incheiate cu marile puteri. Oricare ar fi acelea. De exemplu, politicienii romani n-au facut nimic pentru a dota si instrui Armata in anii de dinaintea Primului Razboi Mondial.

Mai ales dupa ce s-a semnat acordul secret cu Germania, politicienii romani au considerat ca, daca va fi cazul unui razboi, o sa vina nemtii sa ne aduca si instructori si munitie si armament. Ghinionul teribil a fost ca opinia publica nu prea a dorit alianta cu Germania si Romania a intrat in razboi de partea Antantei.

Sa nu mai punem la socoteala ca marsul prin Bulgaria din 1913, in care nu prea am avut cu cine ne lupta, a ascuns problemele armatei.

Revenind la zilele noastre, putem observa ca politicianii se culca pe aceeasi ureche. De data asta NATO ar trebui sa ne scoasta din vreo belea. Ca noi nu prea avem cu ce. In 1989, de exemplu, la Bacau erau peste 90 de MiG-uri 21 pregatite sa decoleze in caz de nevoie. Astazi, nu mai exista nici unul. Noroc ca Mozambicul si-a trimis avioanele la reparat ca mai vedem din cand in cand cum arata un MiG.

1 COMENTARIU

 1. Chestia mi se pare cu dus si intors. Au fost dezbateri pe tema asta, or sa mai fie, exista doctrine militare care sustin necesitatea ca statele mici si sarace (gen Romania) sa tina pasul cu tehnologia militara si sa bage buget consistent la armata, exista si teoria conform careia asa ceva ar fi cireasa de pe tort, adica faliment.
  In cazul nostru si in contextul politicilor actuale, cert e ca pentru a ajunge la un standard de dotare si de pregatire care sa ne permita o aparare la nivelul potentei vecinilor potential periculosi (gen Ucraina), ar trebui sa vindem tara asta si cu tot ce e in ea de vreo zece ori. Ucraina are nu numai arsenal nucelar cu care ne-ar putea rade de pe fata pamantului in cinci minute, dar si armament conventional relativ modern, o armata regulata consistenta si bine antrenata. Daca maine Romania ar ramane in curul gol, fara scutul “politic” al NATO, iar Ucraina si-ar pune in gand sa ne futa, am fi executati in cateva zile, cu tancuri straine la Bucuresti in primele 24 de ore.
  Si aici intervine problema. Puteam sa ne aparam ? Raspunsul este clar – ca sa putem sa ne aparam, ne-ar costa mai mult decat avem. Sau am putea sa avem, sa zicem, o flota aeriana de nivel mediu, dar care ar costa tot bugetul Sanatatii, toate pensiile, toate scolile, adica am apara niste morti sau niste analfabeti.
  Daca o sa adunati ce sume s-au cheltuiti in ultimii 60 de ani pe armata, veti vedea ca ele sunt enorme, si ca banii aceia, daca ar fi fost investitit in educatie, in drumuri, in uzine, ar fi adus Romania mult mai apropae de Vest decat este acum. Platim pensii enorme, gen 4-5000 de lei pe luna, unor fosti militari care nu au luptat o singura ora in viata in conditii de combat real.
  Poate ca pe undeva, un pic de realism nu ar strica in tara asta. Suntem rupti in cur de foame, nu avem o cultura patriotica, suntem puturosi de pute pamantul sub noi, ne-am vinde nu numai tara ci si nevasta si copiii ca sa castigam ceva avere, suntem inculti, betivi, pusi pe furturi, nu avem cuvant si cate altele. Un asemenea popor nu se poate apara, pentru ca la primul atac ne-am caca pe noi de frica, dupa care am cauta sa colaboram cu dusmanul ca sa supravietuim. Retineti ca pe 27 decembrie 1989, dupa cateva zile in care asa-zisii teroristi bagasera in sperieti toata tara, apelul facut la TVR de gen Militaru trupelor sovietice de a intra in Romania si restabili ordinea a fost intampinat cu urale, cu entuziasm, cu usurare, a fost laudat de presa, de societatea civila. Romanii ar fi primit si pe dracul in tara, doar sa nu mai tremure de teama “teroristilor”.
  Asadar, decat sa cheltuim aiurea, mai bine ne-am vedea de gaina lesinata pe care o tinem in cotetz si pe care o mulgem si de oua, si de lapte si de gaze, mai stii. Oricum este greu de crezut ca Romania va mai exista peste 50-100 de ani. Tara asta e locuita de o populatie prea egoista, lenesa si analfabeta ca sa nu implodeze sub propriul rahat.