Ce gatim la wok. Cateva experimente personale

Mi-am luat acum cativa ani wok. Am luat si o carte de bucate cu retete pentru wok. Cartea am studiat-o si am decis ca nu ma ajuta cu nimic. Retele sunt prea pretentioase si au nevoie de ingrediente prea exotice si, uneori, prea scumpe. Asa ca m-am pus pe experimentat.

Am luat, e drept, cateva recomandari din carte. Asa ca un sos de soia este buna la casa omului (il gasiti la orice supermarket, undeva in jur de cinci lei sticluta). Daca nu va-incurca, puteti lua si o sticluta cu sos dulce-acrisor, cam pe la acelasi pret.

In rest, carne de pui sau porc. Piept de pui si pulpa de porc, mai precis. Nu va trebuie cantitati astronomice, pentru ca veti combina cu legume. La legume bagam telina – radacina si tije – morcov, ardei gras, ciuperci, ceapa, fasole verde, sau fructe: mere, mandarine ori rodii.

In principiu, bucata de carne se taie cubulete cam cat de o inghititura. Se prajesc in putin ulei la foc mare in wok. Cand carnea s-a albit, se pune deasupra radacina de telina taiata ori felii subtiri, ori cuburi, morcovul taiat rondele, ceapa taiata fideluta, ciupercile feliate, ardeiul gras taiat in sectiuni subtiri.

Se amesteca si se strppeste totul cu putin sos de soia (in loc de sare) si, apoi, cu putin sos dulce-acrisor.

Daca nu aveti toate legumele, nu e problema, puneti ce aveti. Puteti sa puneti si bucati de mar taiat cuburi, bucati de tije de telina, etc.

Nu lasati foarte mult pe foc, maxim cinci minute, timp in care amestecati bine. Catre final putati stoarce o mandarina sau jumatate de rodie peste amestec.

Puteti servi cu orez alb sau cu taietei.

O versiune “economica” si rapida, este sa puneti peste carne continutul unei pungi cu legume mexicane.

Combinati apoi cum doriti.

Nu lasati, dupa cum am spus, foarte mult legumele pe foc, pentru ca exista riscul sa se inmoaie. Mie imi place sa le simt putin “al dente”.

1 COMENTARIU