Birocratie romaneasca

Cel mai misto lucru pentru contribuabilul roman este sa aiba nevoie de o autorizatie.

Pentru ca incepe circul.

In loc sa te duci la ghiseu cu o cerere si functionarul sa caute in bazele de date in care figurezi ca indeplinesti criteriile sa obtii autorizatia, va trebui sa mergi la tzashpe ghisee si sa iei de la fiecare, contra a cate o taxa, un document care sa specifice ca indeplinesti conditia.

Ai nevoie de 10 conditii? Te duci la zece ghisee sa stai la coada, pentru ca onor statul roman nu a intrat in secolul tehnologiei informatice.

Incet, incet, cate o zi, doua sau trei, astepti sa ridici documentul respectiv.

Iti completezi dosarul cu actele care, dupa cum spuneam, ar putea fi accesibile functionarului cu un singur click.

Dupa 2-3 refuzuri, pe motiv de dosar incomplet sau de lipsa unei virgule intr-un act, te duci, victorios, la ghiseu si-i dai vraful de documente.

Si atunci te trezesti cu un dus rece:

“Domnu’, nu-i bine, actu’ asta a expirat. Trebuie sa luati altul. Dar mai repede, pana nu expira si astalalt!”

Ca un certificat fiscal luat pe data de 27 februarie nu mai este valabil in 26 martie.

Iar certificatul fiscal de pe 24 martie s-ar putea sa nu-ti mai fie acceptat dupa 1 aprilie…

Romanii n-au o aplecare nativa spre terorism. Dar, credeti-ma, dupa 2-3 astfel de episoade, oricine sfarseste prin a studia “manualul teroristului amator”.

1 COMENTARIU

  1. Pe cat de mare talhar este – si este – pe cat de mult ii place circul si se comporta ca un clovn, Mazare a reusit sa implementeze la Constanta un sistem de relatii cu publicul care reduce la maximum birocratia. Nu merita sa intru in amanunte, cine este interesat poate sa afle de la sursa. La Bacau, insa, unde avem un inginer, un cap luminat in fruntea obseti, este o debandada si o lipsa de bun simt de te ia cu dureri de cap. Poate ca spre deosebire de constanteni, moldovenii fierb in suc propriu, injura acasa, eventual se iau de doamna de la ghiseu dar nu inteleg ca nu madam functionareasa face regulile, ci Consiliul Local, primarul si in general astia care umbla cu gipane si ne scuipa din mers, nobilimea, vorba madam golancei judecator la Curtea de Arbitraj, pe numele ei Vlasov Anda… fiinca talharului cu acelasi nume. Ei sunt nobilii, iar astia de latra la luna e pulimea care in ciuda vietii de rahat pe care o duce si a nenumaratelor ipostaze in care legea te fute de te-ndoaie, nu protesteaza decat in soapta, pe sub pat. Ne meritam, soarta, domnilor.