Praktiker si Baumax pleaca, ramane Dedeman

Trei branduri internationale de bricolaj au decis sa iasa din Romania: Praktiker, OBI si Baumax. OBI n-am avut, deci vom ramane in oras doar cu Dedeman, companie care are baza in Bacau si, poate, cu Praktiker, dar sub alta administrare, nemtii cedand marca Search Chemicals SRL Constanta, proprietatea turcului Omer Susli.

Acum cativa ani, Dedeman era undeva la coada clasamentului. Anul trecut, insa, a devenit liderul pietei de bricolaj, continuand sa investeasca si deschizand noi magazine. Se poate spune ca Dedeman a profitat de criza, cumparand terenuri pe preturi mult mai mici.

In comparatie, Praktiker platea chirie pentru terenul de sub magazine, o chirie la nivelul de un milion de euro pe an pentru fiecare hipermarket.

Si asta s-a vazut in preturi. Praktiker avea preturi extreme. Desigur, nu am pretentia sa dau un verdict, insa, ca orice om, am ajuns si eu sa am nevoie de cate ceva pentru casa. Si am gasit la Dedeman acelasi produs la jumatate de pret fata de Praktiker.

Nu stiu cine e proprietarul terenului de sub Praktikerul de la marginea Bacaului, insa, cu siguranta nu-l vor astepta vremuri bune. Turcul, noul detinator al brandului, a anuntat ca va renegocia toate contractele de chirie.

Baumax trece prin vremuri grele chiar la el acasa. Extinderea in Europa de Est a adus numai pierderi companiei care spera acum ca vanzarea activelor va oferi o gura de oxigen firmei pentru a-si putea continua operatiunile in Austria.

Ce invatam noi din aceasta lectie? In primul rand ca, in conditiile in care piata nu este distorsionata, concurenta functioneaza. Praktiker si Baumax au venit cu preturi foarte mari bazandu-se pe marketing. Dedeman a folosit preturile mici pentru a-si face marketing.

2 COMENTARII

  1. dedeman a avut preturi mici si cumparam bucuros de la ei acum 2-3 ani.
    azi ‘se simt’ pe val si au preturi mari.

    nu am nimic a le reprosa in privinta calitatii serviciului in interiorul magazinului, daca ai nevoie de o informatie dai foarte rapid de un angajat in zona, asta spre diferenta de praktiker unde poti trage cu pusca cu alice si nu risti sa nimeresti vreun angajat.

    dar la preturi, dedeman nu mai este ok acum.