“Ne-ai fotografiat, ma?!”

10
20

jandarmi

Un tanar din Bacau povesteste ca a fost intimidat de un echipaj al Jandarmeriei pe care l-a fotografiat in timp ce se plimba cu masina pe aleile din Parcul Cancicov, parc in care accesul autoturismelor este restrictionat. Jandarmii i-ar fi cerut sa stearga fotografia facuta cu telefonul, insa tanarul a refuzat.

“In inima parcului Cancicov (Bacau) jandarmeria patruleaza din jeep !!! Bineinteles ca dupa ce i-am fotografiat au intors brusc si m-au ajuns din urma cu toata viteza si cu o sirena scurta, taindu-mi calea ca-n filmele politiste din 90′.

M-au intrebat de ce i-am fotografiat si am negat asta ca sa nu dau curs discutiei. La intrebarea daca doresc sa ma legitimeze sau pot pleca mai departe mi-au raspuns doar cu cateva priviri malefice, drept pentru care am plecat de pe loc (fiind pe bicicleta) urmand sa le tai calea ca sa intru pe aleea dorita, timp in care au simulat 2 demaraje scurte si golanesti.

Am sunat la politia rutiera (sesizari din trafic) unde mi-au confirmat ca nu au voie cu masina pe acea alee (zona in care ar fi trebuit sa opreasca fiind parcarea din spatele unui restaurant adiacent intrarii in parc). In acest sens dansii mi-au RECOMANDAT sa fac o sesizare la jandarmerie”.

Mie imi place sa cred ca a fost o neintelegere. Nu de alta, dar zona de siguranta publica este, deocamdata, doar la Pungesti. In Bacau sper ca inca mai este valabila libertatea de expresie…

Referitor la articolul de mai sus am primit si o precizare de la Jandarmerie:

Conform planurilor de acţiune aflate în derulare, în Parcul Cancicov menţinerea ordinii publice şi liniştii publice este asigurată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău. În acest sens, pentru siguranţa cetăţenilor, zilnic jandarmii patrulează pedestru pe aleile din parc şi auto până în dreptul Muzeului de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, în funcţie de situaţia operativă din zonă.
Jandarmii au în vedere monitorizarea atentă şi în permanenţă a aleilor cu ieşire în strada Gării, zone frecventate de persoane fără adăpost, consumatoare de băuturi alcoolice, care pot genera diferite fapte cu aspect antisocial.
Faptul că tânărul despre care faceţi referire nu a fost nici măcar legitimat de jandarmi, aşa cum precizează, arată că acesta nu prezenta semnalmentele unei persoane suspecte, comportamentul jandarmilor nefiind unul abuziv. În ceea ce privşte privirea „malefică” a jandarmilor, considerăm a fi o expresie neinspirată a tânărului, cu excepţia cazului în care acesta este expert autorizat în parapsihologie sau ocultism.
Menţionăm că prezenţa jandarmilor în Parcul Cancicov are rolul de a preveni şi combate faptele de natură antisocială ce pot fi săvârşite de persoane certate cu legea şi doar acele persoane se pot simţi „intimidate”.

În speranţa publicării cuvenitei precizări în interesul adevărului şi a informării corecte a cititorilor, vă asigurăm de stima şi consideraţia noastră.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE ŞI RELAŢII CU PUBLICUL

10 COMENTARII

  1. Cate clase primare au angajatii de la jandarmerie? Asta este curiozitatea mea. Din moment ce noi le platim salariile, consider ca este normal sa stim cate clase au acesti indivizi cu comportament mafiot și golănesc. In fond, ei sunt angajatii nostri, CORECT?
    Deci, o situatie clara, publica, a fiecarui angajat si a studiilor/specializarilor avute.

    In plus, sa se publice si criteriile, tot pentru fiecare angajat al jandarmeriei, in parte, criterii care au stat la baza angajarii lor in sistem. Ce ii recomanda pe astia pentru postul de jandarm?

    Sa vedem si noi daca statul angajeaza analfabeti batausi, adica viitori puscariabili, sau oameni cat de cat responsabili. Nu de asta, dar eu nu ma simt bine sa stiu ca un posibil bou care nu stie nici cum il cheama, poarta arme. Pai ce facem, punem lupul paznic la stana? EI DRACIE, dar unde dracu suntem, in Congo?!!!

  2. Din cauza la copii de astia frustrati care sufera de “sindromul dreptatatii ” nu isi poate face Politia treaba cum trebuie … Parcul Cancicov e o zona in care infractionalitatea este foarte ridicata.Conteaza mult ca infractorul sa vada o masina sau o uniforma, lucrul asta poate chiar salva o viata . Si pt DAN … sa intrii la o scoala militara si sa o mai si termini,e foarte greu nu e pentru oricine. Tu sigur nu rezistai mai mult de 10 zile

  3. Rutka draga nu iti fa probleme pentru mine, eu imi servesc tara in alt mod, mult mai util.
    Uite, eu sunt aproape sigur ca tu esti jandarm, dupa modul in care pui problema, comic, ca sa nu spun altfel, adica incorect. Daca gresesc, te rog sa ma scuzi.
    Uite care-i FAZA!
    1. In centrul Bacaului, langa piata, langa politrucii comunitari, langa jandarmi, langa birourile alora care freaca fruzna la caini, sunt multi infractori care vand tigari, telefoane, hoti de buzunare etc? Stii, pe acolo economia la negru e in floare. Pe acolo ar trebui mutati jandarmii aia smecheri care se plimba prin parc cu hudubaia de masina.
    2. In parc, banuiesc ca treci si tu pe acolo, nu ai voie cu masinuta. Asa e legea, fie ca esti jandarm fie ca nu, trebuie sa respectam legea?
    Spune-mi te rog?
    Sti de ce nu ai voie cu masinuta? Iti spun tot eu, pentru-ca pe acolo este plin de copii, batrani, de oameni. Unde mai incap si jandarmii? Riscul unor accidente mortale e urias, daca vine meliteanu cu masinuta pe acolo.
    3. Nu ai zis nimic despre modul in care acel tanar a descris actiunea jandarmului. Nu stiu, dar mie mi s-a parut ca era total exagerat modul lor de a actiona. Si, ca sa stiti si voi, sa faci poze pe domeniul public nu este interzis, iar niciun jandarm cu liceul sau cu 5 facultati, nu poate veni sa iti ceara sa stergi pozele.
    4. Bacaul nu este Pungesti. Inca vreo doua ispravi asemanatoare si iscati sa starniti o rascoala si poate poate isi mai coboara si presa internationala ochisorii pe voi.
    5. Cred in respectul legii, in datorie, in bun simt, detest marlania si demostratiile de forta. Nu suport smecheria tupeistilor in uniforma platiti cacalau din taxele si impozitele noastre, sa ne pazeasca, nu sa intimideze pustii care se plimba cu bicicleta.
    6. Este nevoie de oameni precum acel copil. Cu cat mai multi astfel de romani curajosi si drepti cu atat abuzurile voastre vor fi mai putine!

    PS: Prezenta jandarmului pedestru cred ca sperie mai bine un hot decat daca alteta e la “datorie” cu masina.

  4. Referitor la raspunsul jandarmeriei:

    1. “şi auto până în dreptul Muzeului de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”” – in imagine se vede clar ca erau trecuti de muzeu si isi continuau drumul, se vad chiar stopurile rosii aprinse in clipa cand au franat si intors dupa mine;
    2. “Faptul că tânărul despre care faceţi referire nu a fost nici măcar legitimat de jandarmi, aşa cum precizează” – am precizat clar ca NU AM FOST LEGITIMAT
    3. “Menţionăm că prezenţa jandarmilor în Parcul Cancicov are rolul de a preveni şi combate faptele de natură antisocială ce pot fi săvârşite de persoane certate cu legea şi doar acele persoane se pot simţi „intimidate”” – e lesne de inteles ca o mana se spala pe alta si ca nu ati fost in stare sa dati un raspuns serios.

    P.S.: DE CE NU AM PRIMIT UN RASPUNS LA SESIZARE ? DE CE RASPUNDETI MAI INTAI IN PRESA ?

  5. Pentru domnii de la Jandarmerie: Legea e Lege pentru toti, este interzis accesul cu autovehicule in parc, pe acolo sunt copii mici cu triciclete, altii care se joaca cu mingea si pot intra sub rotile masinii fara ca soferul sa observe, mai ales daca soferul e cu ochii pe facebook pe telefon sau in acel moment face glume proaste, dupa cum sunt obisnuiti, despre unii sau altii care stau pe banci. Pe langa asta, nu suna foarte profesionist raspunsul dumneavoastra, avand tenta badarana si in el regasim atitudinea jandarmilor de la Pungesti. Multumesc.

  6. Cladiu, spune drept, tu ai compus raspunsul jandarmeriei sau cineva cunoscut?
    Umorul intr-un comunicat de presa nu are ce cauta. Problema este ca in acel comunicat se fac acuzatii, iar cel abuzat este transformat in infractor, fara sa existe nicio dovada. Pai cu asta se ocupa jandarmeria acuma?
    Spune-le sa mearga la cursuri ca sunt varza si fac institutia de rusine. Mersi.

  7. DECI SE POATE !!!

    “MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    JANDARMERIA ROMANA
    Catre,
    Domnul CARLIGEANU Silviu

    Referitor la petitia dumneavoastra inregistrata cu nr. **.*** din 15.07.2014, adresata Jandarmeriei Romane, prin care va exprimati nemultumirea fata de modul de actiune al jandarmilor in Parcul Cancicov din municipiul Bacau, cu respect va comunicam urmatoarele:

    In urma activitatii de verificare a aspectelor semnalate de dumneavoastra, a reiesit faptul ca efectivele de jandarmi planificate in serviciu in data de 14.07.2014, in jurul orei 17:00, au patrulat folosind autospeciala din dotare pe aleile Parcului Cancicov, impiedicand traficul pietonal din zona.

    Analizand aspectele semnalate in petitie, pe care le consideram pertinente, va comunicam faptul ca incepand cu data prezentei, au fost dispuse masuri pentru realizarea patrularii de catre efectivele Jandarmeriei Romane pentru mentinerea ordinii publice in Parcul Cancicov, numai pedestru, fara a mai fi folosita autospeciala de serviciu.

    Pe aceasta cale, va multumim ca ati semnalat astfel de fapte, adresandu-va rugamintea de a ne sesiza imediat, ori de cate ori considerati necesar, asigurandu-va totodata ca institutia noastra isi desfasoara activitatea in interesul cetatenilor si al comunitatii, exclusiv pe baza si in spiritul Legii.

    Cu stima,
    INSPECTOR GNERAL AL JANDARMERIEI ROMANE
    General-maior Dr. Mircea OLARU

    SEFUL DIRECTIEI ORDINE SI SIGURANTA PUBLICA
    Colonel Petrica GEARIP”