Electorala preventiva

voturi-nule-1Contrar altor opinii, nu cred ca in Bacau vor avea loc alegeri anticipate odata cu alegerile prezidentiale. Stavarache nu va demisiona in inchisoare si, probabil, va fi judecat in libertate sau in stare de arest la domiciliu.

Insa, este posibil ca, pana la alegerile din decembrie, sa fie tinut in inchisoare. E foarte posibil, ca dupa gratii sa ajunga si presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, care, ca si Stavarache, conduce o organizatie judeteana de partid.

Din punct de vedere politic, Stavarache era periculos in alegeri pentru ca putea sa mobilizeze voturi. Odata tras pe linie moarta, organizatia judetean a PNL s-a faramitat in cateva tabere, fiecare cu sponsorul si parerea proprie despre ce inseamna alegerile.

In acelasi timp, pusculita cu bani nu mai exista, asa ca liberalii trebuie sa aduca bani de acasa, lucru care le displace teribil, ei fiind mai mult invatati sa ia, nu sa dea.

In mod similar, un Benea aflat in arest preventiv, ar putea insemna o problema pentru PSD. Insa, nu foarte mare.

Sa ne amintim ca Benea a practicat o politica de cucerire a organizatiilor locale, eliminand presedintii care nu-i erau pe plac si incercand sa impuna lideri care sa-l recunoasca de sef si sa-i execute ordinele.

Din acest motiv, o parte din vechea garda a facut un pas inapoi, asteptand vremuri mai bune. Or, o disparitie a lui Benea din politica, ar fi un semnal bun pentru acea parte a PSD-ului care nu l-a inghitit.

Pe de alta parte, alianta la Centru dintre PNL si PDL nu are cum sa fie de bun augur pentru votantii traditionali ai liberalilor. Desigur, segmentul dur, care voteaza doctrinar, nu va avea o problema, ba chiar dimpotriva.

Insa, sa nu uitam ca o mare parte a celor care au votat cu PNL au acceptat alianta cu PSD, pentru ca li s-a dat satisfactia de a da la o parte PDL-ul. Or, acest electorat va fi puternic bulversat de alierea dintre PNL si fostii dusmani de la PDL.