Despre fracturare, manipulare si ceva ruble

Acum cateva zile, un “binevoitor” anonim ma intreba daca nu cumva am fost chemat la audieri, ca sa fiu cercetat pentru ca am scris impotriva fracturarii hidraulice. Ca citise el prin presa ca in spatele protestelor impotriva exploatarii gazelor prin fracturare ar fi Rusia.

In afara de faptul ca m-am saturat de explicatia asta, cum ca de vina pentru toate este, de fiecare data, Rusia, explicatie pe care multi romani o inghit cu placere, descoper deloc uimit ca exista suficiente persoane care, in lipsa de argumente cu care sa combata o opinie, prefera sa-si imagineze ca adversarul e ridicat de procurori pentru ca a gandit altfel.

Intorcandu-ne la acuzatiile noastre, ideea a pornit de la un articol din New York Times, articol care a fost tradus si preluat incomplet de unele oficine de presa romanesti.

Articolul a starnit mania organizatiilor non-guvernamentale implicate in protestele anti-fracturare, 35 la numar, care au redactat un drept la replica.

ONG-urile critica si atitudinea Hotnews in aceasta privinta, pe care o acuza ca “a tradus trunchiat respectivul articol, omiţând opinia asociaţiei România fără Ei, dar selectând numai pasajele care îngroşau umbra de suspiciune aruncată în articolul publicat de ziarul american, Hotnews devenind totodată şi sursa primară pentru alte ziare şi site-uri care au preluat traducerea, lăsând falsul defăimător şi sugestia decredibilizantă să plutească în jurul mişcării antifrack”.

In ceea ce priveste articolul din ziarul american, ONG-urile sustin ca este bazat “doar pe pure speculații, suspiciuni, acuzații și “dovezi circumstanțiale”, pe care dumneavoastră înşivă le recunoașteti în corpul articolului. Titlu dumneavoastră face o acuzație, pe care ulterior în articol o respingeţi, admițând că nu există nici o dovadă pentru acuzațiile că Rusia se află în spatele protestelor împotriva Chevron din Pungeşti și România, în general. Totuși, procedând astfel, ați abilitat presa din România să discrediteze și mai mult lupta noastră justificată pentru un mediu curat”.

Mai mult decât atât, lupta noastră constă, de asemenea, în numeroase procese împotriva autorităților române și companii care utilizează tehnologia de fracturare hidraulică, cum ar fi NIS PETROL (60% deținută de Gazprom), East West PETROLEUM CORPORATION, MOL HUNGARIAN OIL AND GAS PUBLIC LIMITED COMPANY, PANFORA OIL AND GAS SRL, SC Expert Petroleum SRL, ADX ENERGY LTD, SC UNIVERSAL PREMIUM SA și CHEVRON ROMÂNIA EXLORATION AND PRODUCTION SRL.

1 COMENTARIU