Un punct de vedere

“Prin umilirea Rusiei nu facem decât sa inflamam patriotismul lor, popularitatea liderului si rezistenta poporului”, scrie Le Point, intr-o analiza surprinzatoare semnata Caroline Galacteros, doctor in stiinte politice.

Analiza este surprinzatoare pentru ca, in general, Europa Occidentala prefera varianta americana a povestii, cea in care Putin este un lider care a innebunit subit si vrea sa cucereasca lumea. Or, articolul aparut in Le Point, este ca un dus rece pentru Occidenr. “Etnocentrismul nostru incorigibil ne-ar putea duce la o escaladare diplomatica si militara”, spune articolul.

Riscul este ca Rusia sa complice, ca represalii, lupta Occidentului in Orient, Irak si Siria. Kievul insista mereu ca Ucraina este ultimul bastion occidental contra “barbariei neo-sovietice” determinând capitalele occidentale sa preseze Moscova si sa ofere ajutor Ucrainei. O strategie care aminteste de cea a autoritatilor din Sarajevo, din 1991 – 1992, incheiata cu rezultatele sângeroase pe care le stim.

“In vreme ce presedintele Porosenko pare ca vrea sa reformeze cea mai corupta tara din Europa, premierul Yateniuk isi face de lucru turnând gaz peste foc prin bombardarea suburbiilor oraselor separatiste, prin refuzul de a plati functionarii publici si pensionarii, consolidând, astfel, separarea politica si economica a populatiilor din Est”, mai scrie Caroline Galacteros.

In acelasi timp, in Rusia, masurile adoptate de Occident consolideaza pozitia lui Putin. Presedintele rus a cerut poporului sa salveze patria iar sacrificiul asumat al poporului este fundamentul unui concept al “Rusiei Eterne”.

“Aceasta experienta colectiva este motorul unei formidabile rezistente populare care protejeaza regimul de atacurile noastre”, spune autoarea articolului. “Criza este vazuta chiar si de rusii cei mai simpli ca o lupta simbolica pentru redefinirea valorilor si principiilor structurale ale Occidentului”.

Intre timp, insa, autoritatile franceze par sa se fi impotmolit intr-un dogmatism inoperant, care spune ca Putin trebuie sa se pocaiasca, sa se supuna dorintelor occidentale, sa lase Ucraina sa intre in UE si NATO si sa abandoneze populatiile rusofone, renuntând la orice ambitie de a conserva sau restabili fosta sa sfera de influenta care acum apartine Occidentului.

1 COMENTARIU

  1. Corecta, analiza. O bila alba si pentru faptul ca ai scos in evidenta un punct de vedere dintr-un mare ziar francez, opinie pe care, ma gandesc eu, daca ai exprima-o calm intr-o sedinta a PNL, PDL, PSD Bacau chiar, ca de alte partide chiar mi-e jena, probabil ai fi scos afara cu politia militara si tratat ca tradator de neam. Pupincuristii de azi sunt copiii si nepotii pupincuristilor de ieri, care stateau in patru labe si il lingeau pe Stalin. Acum pupa alte cururi.