O lume nebuna, varianta 2015

SUA au decis sa aplice sanctiuni Coreei de Nord care ar fi atacat informatic compania SONY pentru a o impiedica sa distribuie un film in care este vorba despre un complot privind asasinarea liderului nord-coreean. Phenianul este vinovatul perfect in acest caz desi dovezile impotriva sa nu au fost niciodata expuse. Deloc intamplator, represaliile americane vin in momentul in care Kim Jong-Un a lansat un apel pentru ameliorarea relatiilor cu Coreea de Sud.

Circa 5.000 de maghiari au demonstrat, iarasi, impotriva premierului Orban, reprosandu-i apropierea de Rusia, probleme administrative si educationale. Totusi, numarul manifestantilor a scazut serios, de la 100.000 acum cateva saptamani. Acum, sper sa nu fie cineva care sa creada ca manifestatiile sunt initiate de unguri, de capul lor. Interesant este ca, la fel ca in cazul manifestatiilor din Bulgaria care protestau fata de constructia South Stream, manifestantii de la Budapesta sunt nemultumiti de o initiativa menita sa ajute Ungaria din punct de vedere energetic. South Stream ar fi adus gaze in Bulgaria direct din Rusia, fara tranzitul Ucrainei si Romaniei, dar bulgarii au protestat. Ungaria s-a imprumutat de la Rusia pentru a extinde capacitatile centralelor sale nucleare dar populatia protesteaza. Cand protestezi impotriva propriilor tale interese, ceva nu este in regula.

Turcia devine tot mai islamica, sau asa ne este prezentata. Ultimul scandal international este creat de declaratiile imprudente ale ministrulkui sanatatii care ar fi spus ca “Mamele nu trebuie sa se concentreze pe alta cariera decat maternitatea. Cresterea de noi generatii trebuie sa fie in centrul preocuparilor lor”. Imediat “societatea civila” l-a taxat pe ministru, mai ales ca, anul trecut, presedintele Erdogan facea niste afirmatii similare: egalitatea dintre femeie si barbat este contra naturii iar islamul stabileste clar care e rolul femeii: de a face si a creste copii. Turcia a incheiat, recent, un contract major de furnizare a gazelor naturale cu Rusia iar in Orient poarta o politica independenta, care, uneori, nu se aliniaza intereselor americane.

Cateva mii de ucraineni, reprezentanti ai partidelor de extrema dreapta Svoboda si Pravâi Sektor dar si membri ai regimentului Azov, au demonstrat, de Anul Nou, in Kiev, cu torte, in memoria liderului nationalist Stepan Bandera. Bandera este un personaj controversat: ucrainenii il considera erou, in vreme ce rusii il considera criminal de razboi din cauza colaborarii cu Germania Nazista. Un lucru este clar: Bandera a colaborat cu nazistii, a primit bani si arme pentru a organiza actiuni subversive impotriva URSS iar nationalistii aflati sub conducerea sa au asasinat circa 100.000 de civili de etnie poloneza.
Imaginati-va ca vreo cateva mii de romani ies pe strada sa-l omagieze pe Ion Antonescu. Care credeti ca ar fi reactia Israelului si a SUA?

6 COMENTARII

  1. Bogdan: nici, nici. Consider ca fiecare problema trebuie abordata in parte; atat dreapta cat si stanga au avantaje si dezavantaje. Dar nu sunt de acord sa aplicam rezolvari numai de dreapta sau numai de stanga problemelor pentru ca unele au rezolvari socialiste, altele au rezolvari capitaliste.

    Oricum, ceea ce se intampla in “capitalismul” actual nu are nici o legatura cu principiile capitaliste; cel putin nu cu capitalismul clasic. De aceea am ce am cu apologetii “capitalismului” care propovaduiesc liberalizarea totala in conditiile in care nici macar statele occidentale nu au liberalizat complet pietele.

  2. Impotriva carei firi? Sughita deontologii? Lesina vreun politruc? I se face rau vreunui personaj politic? Lumea a luat-o razna tocmai pentru ca e condusa de oameni care cred ca numai solutiile lor sunt bune.

    Ia uite un exemplu: Internetul este foarte dezvoltat in Romania pentru ca Guvernul a lasat piata sa-si gaseasca un echilibru. Asa au aparut retelele de cartier create de tineri intreprinzatori, retele care, ulterior, au fost preluate de marii jucatori. Dar Romania are acum una din cele mai bune infrastructuri de Internet. Aceasta a fost solutia capitalista.

    Sa luam alt exemplu: serviciile postale. Daca s-ar aplica solutia capitalista, ar fi desfiintate jumatate din oficii iar trei sferturi din populatie nu ar mai avea acces la serviciile postale: scrisori, colete, pensii. Asa ca se aplica, in continuare solutia socialista, a subventionarii serviciului. (in paranteza, sa nu ne legam de situatia dezastruoasa in care se gaseste Posta Romana, aici este vina managementului si a politicului).