Avion necunoscut? Serios?

Un marinar roman a fost ucis de o racheta care a fost trasa de un avion “necunoscut” asupra navei pe care se afla ancorata in portul libian Derna. In vreme ce majoritatea surselor de presa romanesti vorbesc de un avion “necunoscut”, BBC deja a stabilit si confirmat ca este vorba de un avion libian.

Potrivit unui purtator de cuvant al armatei libiene, nava respectiva a fost bombardata deoarece a intrat intr-o zona de interdictie militara, dupa ce a refuzat inspectia la intrarea in port.

Colonelul Ahmed Mesmari a declarat la BBC ca Armata libiana i-a cerut navei sa se opreasca dar aceasta si-a stins toate luminile si a refuzat sa raspunda solicitarilor.

In aceste conditii nu este greu de crezut afirmatia colonelului Mesmari cum ca nava ar fi adus luptatori islamisti la Derna.

Nava apartine Aegean Shipping Enterprises Company din Atena.

4 COMENTARII

 1. Deocamdata in Libia este razboi civil, iar armata libiana este lipsita de legitimitate si este fragmentata. In timp ce in Tunisia, armata a refuzat sa traga in oameni si s-a produs democratizarea, in Libia armata nu a ezitat si s-a impartit in doua. Ghadaffi a fost dat la o parte, dar nimeni nu a mai reusit sa impace Tripoli, Benghazi si Fezzan si nici nu va reusi nimeni atat timp cat este impus embargo-ul international si Libia va exista in actuala structura.

  Derna este in zona Benghazi si este o zona predispusa la radicalizare . Vecinii din Egipt au ales un dictator care a ilegalizat aceste miscari, exagerand. Aici e mai greu, cam la fel ca in Siria. Ghadaffi se pricepea la impartit resurse (cooperare cu diferite tari est-europene, sprijinirea campaniei lui Sarkozy – pentru a putea satisface toate grupurile) si statea bine in varful piramidei.

  Ceea ce voiam sa indic este ca conspiratia cu islamistii radicali (banuiesc ca la acestia te referi, caci islamistii moderati sunt compatibili cu democratia) ar fi putea fi posibila, dar armata, destul de fragmentata dupa 2011, nu este un inger. Plus ca ar fi trebuit sa aiba loc negocieri de pace intre gurpurile inarmate si ar fi existat interese pentru amanarea acestora.

 2. Madalin, iar vii cu povesti din astea? Tu crezi ca aia se bat acolo pentru democratie?

  Pai, in primul rand, ca ai amintit de Egipt, Sisi nu ar putea ramane la putere nici trei luni fara sprijinul americanior.

  In al doilea rand, tu transformi ISIS-ul intr-o poveste pentru copii, cam asa cum o facea si Obama, acum un an, cand spunea despre luptatorii Statului Islamic: “the analogy we use around here sometimes, and I think it is accurate, is if a JV [junior varsity] team puts on Lakers uniforms it doesn’t make them Kobe Bryant [famed player for the Los Angeles Lakers basketball team].”

  In al treilea rand ce are coada vacii cu stampila prefecturii? Vasul ala a ignorat cu buna stiinta avertismentele Armatei si a intrat intr-o zona interzisa. Iar aia au tras in el. N-au vrut sa-l scufunde, doar l-au avertizat ca sa dea un exemplu. Iar aia de-au murit au murit degeaba pentru ca un armator a incasat niste bani buni ca sa introduca arme si/sau luptatori islamisti in zona controlata de fortele guvernamentale.

  Cat despre democratie, ia sa vedem, in Arabia Saudita cam cat de democratica este societatea? Eu cred ca e foarte democratica din moment ce sunt spanzurati oameni acuzati de vrajitorie.

 3. Madalin, ia incearca, te rog, sa intri intri cu forta intr-o unitate militara si vezi dupa aia cate gloante incasezi. Zici tu ca “poti bombarda orice”. Ba poti bombarda orice cata vreme nu raspunde la somatie. Era zona de interdictie militara? Era. A fost avertizata nava sa nu intre? Se pare ca da. A refuzat nava sa asculte somatiile fortelor militare? Da. Atunci isi asuma consecintele gestului.

  Eu ti-am mai spus sa te maturizezi si sa lasi la o parte povestile cu lupta pentru democratie. Lupta e pentru resurse, toti lupta pentru asa ceva. Ca unii se prefac mari luptatori pentru pacea mondiala si pentru implementarea democratiei in Africa, e doar o alta forma de a prosti lumea.