Partidul Piratilor si drepturile de autor

Acum cativa ani facea mare senzatie alegerea in Parlamentul European a doi membri ai Partidului Piratilor din Suedia. In actuala legislatura a fost ales un singur deputat, Julia Reda, din partea Partidului Piratilor din Germania, care, insa, a primit o sarcina foarte importanta: sa rescrie intreaga legislatie a UE cu privire la drepturile de autor.

Reda, la cei 28 de ani, este raportor in dosarul cu privire la evaluarea Directivei Copyright a Uniunii Europene.

Directiva a fost aprobata in 2001, in urma unui lobby fara precedent din partea industriei drepturilor de autor si a provocat inca de atunci controverse in privinta aplicarii ei. Astazi este nevoie de reformarea ei pentru a fi adaptata vremurilor in care exista Facebook, Twitter sau Instagram.

“În era Internetului, când oamenii isi impart cultura în afara granițelor, s-a ajuns la o situatie în care nimeni nu este sigur ce este permis și ceea ce este interzis. Sa faci o fotografie a unei cladiri sau unei opere de arta si sa o incarci, apoi, pe Facebook poate fi legal intr-o tara si ilegal in alta”, a declarat Julia Reda pentru The Independent.

Votul pentru o posibila reforma a drepturilor de autor este programat in Comisia Legislativa in 16 aprilie iar in Parlamentul European, pe 20 mai.