Sa studiem…studii

Pe 2 ianuarie, Journal of Clinical Investigation a publicat un studiu realizat de Washington University School of Medicine din St Louis (SUA) potrivit caruia nu toate persoanele obeze au o stare de sanatate proasta. Ralizatorii studiului au folosit un esantion de 20 de persoane, care au mancat mai mult decat de obicei timp de cateva luni.

In ciuda cresterii in greutate, cercetatorii au stabilit ca in cazul a 25% dintre subiecti, starea de santate s-a mentinut buna. Asta chiar daca au mancat cu 1000 de calorii mai mult in fiecare zi, de preferinta de la fast-food.

Concluziile studiului au confirmat observatiile oamenilor de stiinta: un sfert din persoanele obeze nu sufera de complicatii care sa provoace diabet, crize cardiace sau atacuri cerebrale.

Ei, bine, luni, 5 ianuarie, revista American College of Cardiology a publicat un alt studiu, realizat de University College din Londra, potrivit caruia obezii nu pot fi sanatosi pe termen lung. Studiul a fost realizat pe 2500 de persoane, barbati si femei, care au fost tinuti sub observatie timp de 20 de ani. S-a constatat ca in cazul a 51 la suta dintre subiecti, stare sa sanatate s-a inrautatit pe parcursul celor doua decenii.

Concluzia studiului a fost ca obezii “sanatosi” au sanse mai mari sa dezvolte boli cardio-vasculare decat la obezii a caror sanatate a fost deja afectata.

Acum, pe bune: stiinta ca stiinta dar ce afcem cu cele doua studii care se contrazic reciproc?