Prea multe coincidente. Daca atentatul de la Paris nu a fost opera islamistilor?

Informatiile cu privire la atacatul de la sediul saptamanalului parizian, in care 12 persoane au fost ucise de doi tragatori aparent musulmani, s-au propagat viral si au ajuns in atentia lumii intregi.

Vestea a produs puternice emotii, exact ceea ce au dorit atacatorii. Pentru ca scopul unui atac terorist este mai putin crearea de pagube umane si materiale, cat crearea de presiune psihologica. Pagubele create de amplificarea emotionala a atacului pot fi de mii de ori mai mari decat cele fizice.

Tocmai din acest motiv ma indoiesc profund ca atacatorii au fost musulmani sau, daca au fost, ca atacul a fost planificat de grupuri teroriste islamice. Practic, efectele emotionale ale atacului sunt in defavoarea comunitatii musulmane; castigurile sunt minime iar pierderile imense.

Sa nu uitam ca astazi era programata lansarea cartii “Soumission” (Supunerea) a lui Michel Houellebecq, carte care a provocat un scandal imens in ultimele saptamani in Franta deoarece zugraveste un viitor in care tara va fi condusa de un presedinte musulman iar societatea va fi islamizata.

In Germania sunt de cateva saptamani proteste impotriva “islamizarii” tarii; primarul Londrei, Boris Johnson vorbeste despre necesitatea renuntatii la ideea multiculturalismului si obligarea imigrantilor sa invete limba engleza, la unison cu Nigel Farage, liderul UKIP.

Totusi, in pofida acestor miscari de mase, islamofobia era, pana astazi,la un nivel destul de scazut: cartea lui Michel Houellebecq a fost declarata provocatoare si de inspiratie extremista, in Germania au avut loc contramanifestatii anti-islamofobe, etc.

Dar astazi, echilibrul s-a rupt. Pentru ca doi necunoscuti au asasinat 12 oameni iar atentatul nu a fost revendicat de nici un grup terorist. Dar s-a presupus din start ca atacul a fost pregatit de islamisti. Iar opinia mondiala incepe sa fie convinsa, pe baza acestei crime, ca e nevoie de masuri drastice impotriva comunitatilor musulmane.

Sa o luam altfel: ia ganditi-va ce parere aveati de conflictul din Ucraina pana la momentul doborarii avionului malaiezian! Si incercati sa va amintiti cum v-a schimbat perceptia despre conflict prabusirea avionului…

2 COMENTARII

  1. Teoretic se poate sa fie serviciile franceze, americane sau poate martiene care au organizat acest atentat si acum dau vina pe islamisti. Teoretic se poate. Problema este, insa, ca fondul faliei dintre civilizatia occidentala si cea islamice consta in diferentele mari de cultura a tolerantei. Noi nu ne consideram femeile niste sclave sexuale retardate. Noi nu credem ca altii, daca au alta religie, trebuie sa fie ucisi. Noi nu facem atentate sinugigase in teritoriile arabe. Noi nu daramam moscheele, chit ca ele se afla pe pamant crestin.
    Concluzia e ca daca cineva crede ca islamul trebuie tolerat, atunci implicit acel cineva accepta violenta, violul si analfabetismul.
    Oricum, cutia Pandorei a fost deschisa tot de americani, ca de obicei, iar Franta e o victima colaterala. Acum asistam la efectele politicilor duse de republicani, de Reagan, de alti mari tampiti care au facut ce le-a dictat complexul militar, desi era clar ca lucrurile vor degenera.