Êtes-vous Charlie?

10399426_844147062311818_6418513876446706000_n

Putina lume stie ca termenul de “Islamism” a fost impus de Voltaire pentru a defini religia musulmana, care, multa vreme a fost denumita “mahomedanism” deoarece Europa crestina avea impresia ca relatia dintre Mahomed si religie respectiva era similara cu relatia dintre Isus si crestinism.

Voltaire a scris mult despre Islam, uneori si favorabil, insa filosoful francez a criticat toate religiile. A criticat inclusiv Catolicismul, dar a facut-o cu umor si ironie fina. Textele sale precum “Candid” sau dialogurile filosofice pot fi citite si astazi cu usurinta pentru ca-si pastreaza si ideile si savoarea.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Charlie Hebdo. Ceea ce au facut angajatii de la revista franceza nu a fost nicidecum jurnalism. Da, au murit tragic, dar au murit inutil. Nu stim daca au fost asasinati de fundamentalisti islamici sau de diversionisti. Nu meritau sa moara, pentru ca rasismul si prostia nu se pedepsesc cu moartea. Murind, insa, au devenit martiri ai libertatii de expresie desi caricaturile lor nu dadeau pe dinafara nici de umor, nici de inteligenta.

PS: Pentru ca vuieste toata lumea despre libertatea de exprimare si despre dreptul omului de a face misto de religii, reamintesc faptul ca in Alsacia (provincie franceza) este inca in vigoare un cod penal mostenit de la Imperiul German care pedepseste blasfemia cu inchisoarea si au existat si condamnari pe aceste articole. In acelasi timp, in teritoriile de peste mari, in departamentul Mayotte, trei persoane, care, dupa ce s-au imbatat, au pus un cap de porc in fata unei moschei, au fost condamnate la inchisoare cu executare de justitia franceza.

1 COMENTARIU