Cum a fost concediat un caricaturist de la Charlie Hebdo pentru ca a facut misto de evrei

In vreme ce trei sferturi din planeta isi deseneaza pe piept textul “Je suis Charlie”, raman in continuare convins ca in acest caz este vorba de ipocrizie dusa la extrem.

Am spus deja ca libertatea de expresie are niste limite si ca acei caricaturisti morti au fost transformati in martiri ai presei fara a avea nici o calitate in acest sens.

Mi s-a replicat ca gresesc si ca acei caricaturisti ar fi trebuit sa fie lasati sa faca misto de cine doresc, fara a li se impune vreo limita, pentru ca aceasta este esenta libertatii.

Doar ca, chiar Charlie Hebdo are un schelet urat ascuns in dulap: in 2008 revista a concediat un caricaturist care facuse misto de familia prezidentiala franceza, fiul lui Sarkozy casatorindu-se cu o tanara de origine iudaica iar caricatura insinuand ca judele prezidential ar fi trezut la mozaism pentru considerente materiale.

Editorul revistei Charlie Hebdo, Philippe Val, i-a cerut caricaturistului Siné sa scrie o scrisoare de scuze, insa a fost refuzat. Ca urmare, Siné a fost concediat, fiind acuzat de antisemitism, pozitie la care s-a raliat si intelectualitatea franceza in frunte cu filosoful Bernard-Henri Lévy.

Mai mult, Siné primeste amenintari cu moartea de la “Jewish Defense League, mesajul spunand ca “20 de cm de otel inoxidabil in intestine ar trebui sa-l opreasca pe bastard”.

Caricaturistul da in judecata revista pentru concediere abuziva si primeste despagubiri de 40.000 de euro in 2010.

4 COMENTARII

  1. Impulsul fiecaruia la cald a fost sa fie indignat de modul barbar in care si-au gasit moartea acei caricaturisti.Incet incet lucrurile revin la normal si aflam dedesubturile acestei povesti tragice.
    Imi face greata sa realizez acum ca sub masca dreptului la libera axprimare sta de fapt banul,si ca si in fabula dredtate doar pentru dulai, nu si pentru catei!!